Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megyei kórházNincs pénz az élelmiszerpótlékra

2019. május 16., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház közel ezer alkalmazottja tegnap nem kapta meg az áprilisra járó élelmiszerpótlékot. Az anyagi nehézségekkel küzdő intézmény első alkalommal tartotta vissza ezt a juttatást, ígérik, az esztendő második felében több részletben kifizetik az elmaradást.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke elmondta, az alkalmazottak jogainak sértésével semmilyen körülmények között nem ért egyet, de ismeri a megye és az ország kórházainak helyzetét, és úgy véli, a sepsiszentgyörgyi intézmény szorult helyzetbe került, így kénytelenek voltak elfogadni, hogy az alkalmazottak később kapják meg az ételjegyeket helyettesítő pótlékot. Hosszas tárgyalások után jutottak arra a megállapodásra, hogy az elmaradásokat ez év végéig kifizetik a dolgozóknak, ha ez nem történik meg, törvényes úton lép fel a szakszervezet a kórház ellen – mondotta.

Megkeresésünkre András-Nagy Róbert kórházmenedzser leszögezte: az idei fizetésemeléseket az egészségbiztosító pénztár nem finanszírozza,  az élelmiszerpótlék után a kórháznak adót kell fizetnie, a fogyatékos alapba havi 50–60 ezer lejt utalnak át, míg korábban levásárolhatták, és mindez megnövelte a kórház adósságát, elmaradtak a forgalmazók felé. Nem engedhették meg, hogy ezek miatt leálljon a gyógyszerek és fogyóanyagok beszállítása, hiányt szenvedjen a betegek ellátása, ezért választották az említett megoldást, és három hónapra felfüggesztették az élelmiszerpótlék kifizetését – közölte. A kórházvezető lapunknak elmondta, az intézkedésről az intézmény vezetőtanácsa és igazgatótanácsa határozott, a Sanitas szakszervezet és a TESA-személyzetet képviselő érdekvédelmisek is beleegyeztek, az osztályvezetőket már a múlt kedden értesítették erről, így az alkalmazottak tudhatták, hogy mire számítsanak. A kis fizetésűek érzik meg leginkább a nettó 200 lej körüli havi összeg hiányát, de részletekben visszakapják, csak így tudtak megmenekülni attól, hogy ne kerüljön veszélybe a gyógyszer- és fogyóanyag-beszerzés, illetve ne kelljen más területekről is megvonni a pénz, a betegek ne érezzék meg a pénzhiányt – mondotta.

Az új szerződéseket júniusban kötik meg a kórházak az egészségbiztosító pénztárral, ezért az év második felétől remélhető, hogy pótolják a jelenlegi anyagi űrt, ha ez nem történik meg, nemcsak a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, de az egész egészségügyi rendszer még alább süllyed – állítja Vasile Neagovici szakszervezeti vezető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-16: Közélet - Fekete Réka:

Nehezen megoldható tankönyvgondok

A kisebbségi oktatásért felelős magyar államtitkár szerint az utóbbi öt esztendőben a tankönyvhiány jelentette a romániai magyar oktatás egyik legnagyobb problémáját, és egyetért azzal, hogy a tankönyvkiadás terén a teljes koncepciót meg kell változtatni, „viszont adott a jogi rendszer, és ebből ez a legtöbb, ami kihozható”. Kovács Irén Erzsébetnek a Transindex hírportálon a napokban megjelent közleménye válasz a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának negyven oktatója által megfogalmazott nyílt levélre, amelyben az aláírók károsnak és elfogadhatatlannak tartják, „hogy a romániai magyar tankönyvek kiadása az 1989-es változást követő időszakban egyre gazdátlanabb, átgondolatlanabb és kiszámíthatatlanabb”. Lapunkban a két fél helyzetelemzésének  összefoglalóját közöljük.
2019-05-16: Közélet - Hecser László:

Idén sem strandolnak a barótiak

A strand jövedelme minimális, fenntartása viszont drága, ezért – akárcsak az elmúlt években – valószínűleg idén sem fogja megnyitni kapuit. Lázár-Kiss Barna András polgármester szerint az egyetlen kiutat az jelentené, ha akadna olyan vállalkozó, aki lehetőséget látna egy szabadidős létesítmény működtetésében, és haszonbérbe venné a strandot.