Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ötletel a miniszter

2019. május 16., csütörtök, Máról holnapra
Fekete Réka

Azt már megszoktuk, hogy a negyedik mandátumát fogyasztó oktatási miniszter hetente újabb változtatásokkal áll elő, de arra még nem volt példa, hogy egy általa aláírt rendeletet, kiadása után már másnap visszavonjon. Ecaterina Andronescu tárcavezető szinte rácsodálkozott, hogy asztalát elhagyhatta a kilencedikes felvételi naptárát módosító dokumentum, és arra hivatkozott, az még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, tehát nem lépett életbe, s szerinte kár volt akkora feneket kerekíteni annak.

Az számára csekélység, hogy a hétfőn megjelent rendelet napján már több ezer diák beiratkozott a művészeti, sport, pedagógiai és felekezeti osztályok képességpróbáira, és épp a szerdán kezdődő vizsgákra készült, őnagysága pedig egyetlen tollvonással egy hónappal elhalasztotta a felvételi ezen szakaszát, majd kedden visszakozott. Az érintettek pedig csak találgatják, hogy a zűrzavar oka leginkább talán a beiskolázási terv hiánya lehet, ami miatt hiteltelenné válhat a már folyamatban lévő felvételi és az iskolák kínálata is – amit több megyében ezen a héten mutatnak be nyilvános iskolavásárok keretében, bár az csak ezután derül ki majd, hogy a kormány által módosított beiskolázási számoknak milyen kihatása lesz a megyékre vonatkozóan.
Az nem zavarja a törvényhozókat, hogy ők szegnek törvényt, változtatásokat javasolnak tanév közben, nem tartanak be határidőket és az érintettek bevonása nélkül döntenek sarkalatos kérdésekben. Hiába rendelkezik úgy a vonatkozó jogszabály, hogy a kilencedik osztályos helyek számát az adott tanév nyolcadikosainak létszámához kell igazítani, idén országosan negyvenezerrel kevesebb szerepel a tervezetben. Drasztikusan csökkentik a középiskolai helyeket, ellenben növelik a szakiskolák kínálatát. Számítanak a lemorzsolódásra és szikrányi erőfeszítést sem tesznek, hogy ez megváltozzék, iskolában tartsák azokat a diákokat, akik közül minden bizonnyal többen éppen amiatt nem látják értelmét a továbbtanulásnak, mert amit a hazai oktatás nyújt, azzal nem sokra mennek az életben.
A nyolcadikos záróvizsgákhoz és az érettségihez közeledve azt látjuk, még utolsó percben is előrukkolhat a miniszter elképesztő ötletekkel, mint például a tavasz elején latolgatott négyszintű érettségi, a tizenöt osztályos kötelező oktatás, a nyolcadikos záróvizsgára felkészítő kiegészítő év a bukdácsoló diákok számára, s bár ezek nem a mostani tanévre vonatkoznak, mégis kérdésessé teszik, hogy lehet-e észszerű, hosszú távú tervezésről beszélni az Andronescu-tárca esetében. És miközben a miniszter leszögezi, az iskola feladata, hogy a diákot kreativitásra ösztönözze, és nem ártana egy több tudományágat átfogó, készségeket, képességeket felmérő próbát is beiktatni az érettségi vizsgák közé, cseppet sem törődik azzal, hogy a jelenlegi tantervek és tankönyvek éppen ezt teszik lehetetlenné és továbbra is a lexikális tudásra helyezik a hangsúlyt. Marad tehát a kérdés: kinek használ a közel három évtizede csupán szólamok szintjén meghirdetett oktatási reform, ha az eredmények azt mutatják, még ott sem tartunk, ahol harminc esztendővel ezelőtt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-16: Közélet - Hecser László:

Idén sem strandolnak a barótiak

A strand jövedelme minimális, fenntartása viszont drága, ezért – akárcsak az elmúlt években – valószínűleg idén sem fogja megnyitni kapuit. Lázár-Kiss Barna András polgármester szerint az egyetlen kiutat az jelentené, ha akadna olyan vállalkozó, aki lehetőséget látna egy szabadidős létesítmény működtetésében, és haszonbérbe venné a strandot.
2019-05-16: Kármentő - Kuti János:

Töröljék el az érettségit?

Ma sem hallani jobb módszert a könnyű tanulásra, mint az én gyerekkoromban, amikor csak be kellett tenni a párna alá a könyvet és éjszaka annak tartalma belement a diák fejébe. A módszer tudományos értékelésére nem került sor, de minden gyermek maga mérhette fel annak hasznosságát. A tanárok már akkoriban is azzal gyötörtek, hogy tanuljunk, mert ők nem tudják tölcsérrel fejünkbe tölteni a tudományt. Az azóta kiátkozott Lenin is azt ismételgette, hogy: tanulni, tanulni, tanulni!