Szépmezői lakótelepGyors beavatkozás és kaláka

2019. május 16., csütörtök, Közélet

Sürgős javításra szorulnak a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában lévő tömbházak, mivel több ingatlan tetőszerkezete előrehaladottan leromlott állapotban van – egyebek mellett erre a következtetésre jutottak a nagyjából egy hete lezajlott lakossági fórumon, melyet a Sepsi Helyi Akciócsoport szervezett. A városháza illetékesei egy piknikkel egybekötött környezetszépítő kalákát is szerveznek most szombaton az ott lakók számára a közösség összetartozásának erősítése végett.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette: az újabb találkozón (Szépmezőn ez már a második ilyen esemény volt az akciócsoport szervezésében, a tervek szerint havonta szerveznek ilyent a felzárkóztatásra váró, a projektben érintett városi övezetekben) újra elővették a korábban már vázolt problémákat. Ezek közül az egyik legégetőbbnek a tömbházak tetőszerkezetének rendbetétele bizonyult. Az alpolgármester szerint az önkormányzat saját vállalatával, a Sepsi Útépítő Kft. embereivel felmérette az tetőszerkezetek állapotát. Több esetben is nagyon leromlott – többéves ázás miatt már életveszélyessé vált – részeket találtak.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a hátrányos helyzetű övezeteknek szánt kétpillérű (infrastrukturális fejlesztések és szociális beavatkozások) uniós pályázati lehetőséget használják ki a tömbházak rendbetételére, de a vizsgálat után világossá vált, a tetőszerkezetek rendbetételével nem várhatnak. Emellett más gondok is adódtak, többek közt az, hogy a szépmezői tömbházakban lévő lakrészek nem minősülnek szociális lakásoknak, így elég körülményes forrásokhoz jutni a felújításukhoz. Az említett pályázatban szerepel ugyan a lakhatási körülmények javítása mint támogatandó beavatkozási lehetőség, és ideillő helyzetben vannak a szépmezői tömbházak, de ehhez a lakásoknak szociális lakás besorolással kellene rendelkezniük, ami több oknál fogva sem megvalósítható – magyarázta az elöljáró. A tetőszerkezetek állapota kizárja azt, hogy éveket várjanak, amíg a finanszírozást jóváhagyják, majd lebonyolítják a kötelező közbeszerzési eljárást, ezért döntöttek a sürgősségi beavatkozás mellett.

Tóth-Birtan Csaba azt is elmondta: a másik fő akadály a lakótelep sajátos vagyoni helyzetéből adódik. Az ingatlanok azt követően kerültek az önkormányzat tulajdonába, hogy az egykori állami gazdaság vagyontárgyait körülményesen ugyan, de átvette 2008-ban a város. A szépmezői ingatlanok az egykori állami gazdaság munkásszállásai, szolgálati lakásai voltak. Az átvételt követően lakói javarészt maradtak, és jelenleg is jelképes bért fizetnek a városnak. Néhány lakást meg is vásároltak a bennük lakók, így ezek végképp kikerültek az önkormányzat hatásköréből. Elviekben minden lakás eladó, de lakóik nem igazán mutatnak hajlandóságot megvásárlásukra. Tóth-Birtan Csaba szerint felemás a helyzet, mivel az ingatlanok – a lakók által megvásárolt lakások kivételével – az önkormányzati magántulajdon részei, ezért a karbantartási költségek oroszlánrésze a várost terheli, viszont szociális jellegűnek nem lehet besorolni őket (a lakók egy része ráadásul nem is lenne jogosult szociális lakásra), ezért a korszerűsítésük is körülményesebb. Például hőszigetelésre sem nyújthatnak be pályázatot, mivel az önkormányzat magántulajdonára ilyen jellegű támogatást nem lehet kérni. A lakók részéről pedig valahol érthető az a hozzáállás, hogy a gazda, azaz a város gondoskodjon az ingatlanokról.

Tóth-Birtan Csaba továbbá azt is elmondta, a szépmezői lakótelep kapcsán az is probléma, hogy nem lehet lakóközösségről beszélni, ezért próbálnak olyan programokat kitalálni, amelyek a közösség kiépítését segítik. Ezen ötlet mentén hirdettek most szombatra kalákát, amelyet piknik követ. A kaláka során a tömbházak környékét takarítják, illetve a zöldövezeteket hozzák rendbe, utóbbi célra a városi kertészet biztosít eszközöket, növényeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2019-05-16: Kármentő - Kuti János:

Töröljék el az érettségit?

Ma sem hallani jobb módszert a könnyű tanulásra, mint az én gyerekkoromban, amikor csak be kellett tenni a párna alá a könyvet és éjszaka annak tartalma belement a diák fejébe. A módszer tudományos értékelésére nem került sor, de minden gyermek maga mérhette fel annak hasznosságát. A tanárok már akkoriban is azzal gyötörtek, hogy tanuljunk, mert ők nem tudják tölcsérrel fejünkbe tölteni a tudományt. Az azóta kiátkozott Lenin is azt ismételgette, hogy: tanulni, tanulni, tanulni!
2019-05-16: Közélet - :

Közlekedj helyesen

A Kovászna megyei rendőr-főkapitányság munkatársai közlekedési nevelési órát tartottak a sepsiszentgyörgyi Árvácska Óvodában tegnap.