Kampányban az RMDSZVan vesztenivalónk

2019. május 20., hétfő, Közélet

Van vesztenivalónk a május 26-ai EP-választáson, és ezt az embereknek tudniuk kell, figyelnünk kell a provokációkra és bíznunk kell józan paraszti eszünkben, hogy megakadályozzuk az erdélyi magyarság meggyengítésére irányuló törekvéseket és hogy ne adjuk át a terepet a Brüsszelbe készülő magyargyűlölő román politikusoknak – fogalmazta meg hétfői, sepsiszentgyörgyi kampánykiértékelő sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, Antal Árpád és Vincze Loránt.

  • Antal árpád, Vincze Loránt és Tamás Sándor. Fotó: Mihály László
    Antal árpád, Vincze Loránt és Tamás Sándor. Fotó: Mihály László

„Ha a kicsinyhitűséget levetkőzzük, akkor akár három európai parlamenti képviselői helyet is megszerezhet az erdélyi magyarság, de ha 5,0 százalék lesz a végeredmény, akkor csak egy EP-képviselő jut be” – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke. Meglátása szerint politikai és gazdasági kérdés is, hogy legyen az erdélyi magyar közösségnek európai parlamenti képviselete.

Kitért arra, az elmúlt hetek kampánytalálkozói során szembesültek azzal, hogy az emberek konkrétan érzik, hogy a május 26-ai választással milyen veszítenivalójuk és milyen nyernivalójuk van. Név szerint felsorolta, hogy Rareș Bogdan, Traian Băsescu, Dacian Cioloș, Mihai Tudose ott lesz az Európai Parlamentben, és ők nem a mi érdekeinket képviselik. A Klaus Iohannis által támogatott referendum pedig olyan réteget mozgat meg, amely nem biztos, hogy részt vett volna az EP-választáson, ezért emelkedni fog a részvétel, tehát nagyon fontos, hogy minél több erdélyi magyar menjen el szavazni, erősítette meg Tamás Sándor.

Az elmúlt hónapokban a román nemzetállami boszorkánykonyhákban – különböző elemzők, tanácsadók többek között a Román Akadémia környékén is – egyértelműen megfogalmazták, hogy a román nemzetállam építése szempontjából a következő legfontosabb lépés az etnikai alapú politikai szervezetek felszámolása, figyelmeztetett Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke. „Ezt kétféleképpen lehet megoldani, ha vegyes pártot hoznak létre szlovákiai mintára, erre is van már kísérlet, de sokak számára még kézenfekvőbb a másik megoldás, hogy az RMDSZ-t a bejutási küszöb alá nyomják. Az elmúlt időszakban egyértelmű a cél, hogy az erdélyi magyarságot meggyengítsék” – fejtette ki Antal Árpád.

„Az RMDSZ és az erdélyi magyarság harminc éve él együtt, ez idő alatt volt jó és rossz is, és ahogy lenni szokott, hajlamosak vagyunk inkább rosszra emlékezni. Az RMDSZ nem egy tökéletes politikai alakulat, nem tökéletes emberek politizálnak benne. Meggyőződésem, ahogy Európa számára sincs más út, mint az EU, ugyanúgy az erdélyi magyar közösség képviselete szempontjából sincs jobb politikai struktúra, mint az RMDSZ” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáróm hozzáfűzte, bízik benne, az emberek felismerik vasárnapi voksuk jelentőségét.

Lehet bírálni az RMDSZ-t, de a vitákat közösségen belül kell rendezni – érvelt Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke. Meglátása szerint, amikor sorsdöntő kérdés előtt állunk, félre kell tenni az ellentéteket annak érdekében, hogy ne fosszuk meg magunkat a lehetőségektől. Kiemelte, az RMDSZ az elmúlt három évtizedben bebizonyította, hogy nélküle a magyarság nem tud eredményeket elérni. „Ha nem vagyunk ott minden döntéshozatali szinten, azzal közösségünket fosztjuk meg az érdekérvényesítés lehetőségétől, ez öncsonkítás, ezt nem engedhetjük meg magunknak” - mondotta.

 

Román érzelmi kérdést kreáltak az úzvölgyi esetből

Az úzvölgyi fekete-zsákos történet kapcsán Antal Árpád rámutatott, hogy kérdés miért és kinek volt fontos ez az akció, kiket erősít ez a történet. „A román média erre fel tudott ülni, sikerült elterelni a figyelmet, a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenségeiről, átvitték egy érzelmi dimenzióba, ami arról szól, hogy román hősök keresztjeit szemeteszsákokba burkolták. Érdemes megnézni azt is, hogy kik voltak, hiszen beazonosíthatóak, kérdés, hogy mi volt a szándék ezzel a történettel” – mondta el az elöljáró, hozzátéve, hogy az a hölgy is részt vett az akcióban, aki két évvel ezelőtt Tusványoson provokálta a székelyföldieket azzal, hogy Orbán Viktort kifütyülte. „Ez a hölgy egy provokátor, ugyanazt tette most is: provokált. Az akciót követően, alig egy órán belül az egész román média, a román politikum ráugrott a témára. Látszott, hogy ez egy kitalált forgatókönyv és vannak különböző szerepek. A cél egyértelműen az volt, hogy az erdélyi magyarságot rossz fényben tüntessék fel, eltereljék a figyelmet a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenségeiről, másik síkra tereljék az ügyet, érzelmi kérdéssé alakítsák és a román szélsőségeseknek kedvezzenek az EP-választásokon” – magyarázta Antal Árpád. (RMDSZ-közlemény)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2019-05-20: Sport - :

A KSE Futsal kiütéses diadala (Teremlabdarúgás, I. ligás osztályozó)

A céhes városbéli KSE Futsal együttese vasárnap kiütéses, 11–1-es győzelmet aratott a Kolozsvári Clujana ellen az élvonalbeli futsalbajnokságért kiírt osztályzó odavágón. A találkozó első félideje még kiegyensúlyozott küzdelmet és mindössze egy hazai gólt hozott, a második játékrészre azonban megdőlt a pálya, és a házigazdák egymás után lőtték a gólokat. A visszavágót várhatóan május 27-én játsszák, annak ellenére, hogy a labdarúgó-szövetségnél eredetileg úgy gondolták, elég egy meccs a bennmaradó/feljutó kilétének eldöntésére.
2019-05-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kezdődnek a kisajátítások (Sepsiszentgyörgy terelőútja)

Végleges a Sepsiszentgyörgyöt elkerülő terelőút nyomvonala, a megvalósíthatósági tanulmány is elkészült, az idén megkezdődik a területek kisajátítása, jövő év elején pedig az út tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési versenytárgyalást is megtartják – közölte érdeklődésünkre Antal Árpád.