Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tizenöt éves a Berecki Magánerdészet

2019. május 22., szerda, Közélet

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. február 2-án kezdte meg működését a Feketeügy Egyesület által létrehozott Berecki Magánerdészet – történetükről, terveikről érdeklődtünk vezetőinél.

  • Erdő Háromszék és Vrancea megye határában. A szerző felvétele
    Erdő Háromszék és Vrancea megye határában. A szerző felvétele

Az erdészet berecki, ozsdolai és kézdimartonosi oszthatatlan közcsoportok, valamint a berecki, hilibi, kézdisárfalvi és hatolykai közbirtokosságok erdőtulajdonaival alakult, majd kibővült még Kézdimartonos, Ozsdola és Hatolyka egyházi erdőtulajdonával, illetve Bereck, Lemhény és Kézdivásárhely önkormányzatainak birtokával. Ez összesen 9464,9 hektárt jelentett. Utólag társult hozzájuk Szentkatolna és Ozsdola helyi tanácsa saját erdő- és legelőterületeivel.

Földrajzilag Kovászna megye északkeleti részén, Lemhény, Bereck és Ozsdola község közigazgatási területén, illetve a berecki Romsilva állami erdészet összefüggő területén létrehozott magánerdészet tizenhét fős, szakmai tapasztalattal rendelkező csapattal már a bejegyzést követő első nap azonnal munkába tudott állni, habár a területek átvételével kapcsolatosan nehézségek, akadályok is felmerültek.

Dimény György erdőmérnök, a Berecki Magánerdészet vezetője arról tájékoztatott, hogy 2005-ben az általuk felülvigyázott terület a bákói részeken visszaszerzett tulajdonokkal bővült, így összterületük 11 750 hektárra növekedett és egészen Sósmezőig átnyúlik Bákó megyébe. 2006-ban újabb magánerdők és beerdősödött legelők átvételével a magánerdészet területe eléri a 13 850 hektárt.

Jelenleg harminc alkalmazottal 15 736 hektáros területen végeznek erdészeti tevékenységet Kovászna és Bákó megye területén. Az összterületből 13 950 hektár erdő, a többi pedig legelő. Az erdős területből negyvenhat százalék tűlevelű, ötvennégy százalék lombhullató erdő, amiből 959 hektár csere- és tölgyfaerdő.

Azt is megtudtuk, hogy az erdőfelújításhoz szükséges csemetéket három csemetekertben és egy melegházban saját maguk állítják elő. Évente 50–55 ezer csemetét ültetnek, ennek 85 százaléka luc- és jegenyefenyő. A magok a magánerdészet erdeiből származnak. Egy évvel azután, hogy elvetették a magokat, a kikelt csemetéket tavasszal kipalántálják, s két évig csemetekertben nevelik, majd kiültetik a természetbe.

Dimény György azt is elmondta, hogy 2010 óta a Berecki Magánerdészet látja el az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület gondnokságát is. A Bákó és Vrancea megyével határos védett terület a megye keleti részén helyezkedik el az Ojtoz-patak vízgyűjtő területén, 15 319 hektár kiterjedésű, és olyan állatfajok védett  élőhelye, mint a barnamedve, a farkas, a hiúz, a közönséges tarajosgőte, a sárgahasú unka és a kis patkósdenevér.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2019-05-22: Közélet - Bokor Gábor:

Ingyenes internet Zabolán

Egy német távközlési cég adta a legjobb árajánlatot a Zabola községet lefedő wifihálózat létesítésére. Hamarosan megkötik a kivitelezési szerződést, ezt követően megkezdhetik a munkát. Remélik, hogy augusztusra, a tánctábor kezdési időpontjára működőképes lesz a wifihálózat, melyre bárki ingyen csatlakozhat majd – tudtuk meg a zabolai községházán Fejér Levente polgármestertől.
2019-05-22: Világfigyelő - :

Az új elnök kiírta az előrehozott választásokat (Ukrajna)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta tegnap a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, az előrehozott választásokat július 21-re tűzte ki, ezzel egyidejűleg pedig hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet.