Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Régi és új nacionalisták

2019. május 22., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha arra nem is alkalmas az európai parlamenti választások kampánya, hogy megtudjuk, melyik romániai párt miként képzeli el az Európai Unió jövőjét, arra viszont tökéletes, hogy közelebbről megismerkedhessünk a nacionalizmus és a magyarellenesség legkülönfélébb típusaival.

Jól látszik például, hogy a nagyobbik kormánypárt az euroszkepticizmusra épít, élesen bírálják a brüsszeli elitet, a multikat, s néha egészen elképesztő kijelentésekkel állnak elő, azzal riogatva például, hogy mérgeznek bennünket a külföldről behozott áruval, akadályozzák a román mezőgazdaság fejlődését stb. Ez a fajta „asztali nacionalizmus” akár hozhat is szavazatokat, különösen a szociáldemokraták hagyományos táborában, a vidéken élő, gazdálkodó emberek köréből. Noha ez a retorika közvetlenül nem magyarellenes, veszélyessé válhat, hiszen ellenségképet gyárt, negatív érzelmeket, gyűlöletet szít, amelynek célpontja bármikor változhat.

Nyíltan magyarellenes, ócska, de ma is meglepően jól működik a Securitate boszorkánykonyhájában tökélyre fejlesztett diverziókeltés, melyre legutóbb az úzvölgyi sírgyalázás kapcsán láttunk példát, amikor Simion Gheorghe független EP-képviselőjelölt azt a hazugságot kürtölte szét, hogy magyar szélsőségesek megverték. Noha az esetet a bukaresti fősodratú sajtó is fenntartásokkal kezelte, a közösségi csatornákon sikerült aktiválni egy olyan réteget, amely közügyek iránt alig érdeklődik: az elvakult, magyargyűlölő fociultrák és társaik körét. Ez pedig táplálja és erősíti a nacionalizmusnak azt a klasszikusnak nevezhető formáját, amely a román pártok túlnyomó többségét jellemzi, és amelyet szavazatszerzés motivál.

Mindezt megkoronázzák a geopolitikai elemzéseknek álcázott összeesküvés-elméletek, amelyek ugyancsak a román állam mélystruktúrái felől árasztják el a médiát, s amelyeknek legfőbb ismérve Magyarország démonizálása az oroszellenesség farvizén. Ide sorolható az a felmérés, amely a Román Akadémia Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma rendelt meg, és amely szerint a románok többsége úgy értékeli, hogy Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe, és azon ügyködik, hogy „így vagy úgy” ellenőrzése alá vonja Erdélyt.

Mielőtt kétségbeesnénk a felmérés eredményei miatt, nem árt tudatosítanunk annak nyilvánvalóan manipulatív célját, amit a kérdésfelvetés is tükröz – az elmúlt években aligha jutott eszébe magára valamit is adó közvélemény-kutató intézetnek Erdély elszakításának veszélyét mérni –, és amiről legtöbbet a megrendelő árulkodik: az akadémia ugyanis – a hagyományosnak számító hírszerző szolgálatok mellett – jó ideje az egyik legfőbb bástyája a magyarellenességet a legkörmönfontabb módszerekkel tápláló mélyállami struktúráknak.

A nacionalizmus válfajainak változatossága mindenesetre cselekvést követel, jó lenne ezért, ha a magyarellenesség felmutatása és kidomborítása nem csupán mozgósítási eszköz lenne a magyar politikai vezetők számára, hanem hatékony stratégiát dolgoznának ki az ellenünk irányuló propaganda ellensúlyozására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1158
szavazógép
2019-05-22: Belföld - :

Hírsaláta

MIORITIKUS TÁJAINKON KAMPÁNYOLNI SEM EGYSZERŰ. Még az ág is húzza szegény Viorica Dăncilă miniszterelnököt, aki a vasárnapi európai parlamenti választás előtt kampánykörúton járja az országot: nem elég, hogy látogatási helyszínein rendszerint ellenzéki tüntetők próbálják belefojtani a szót, most még állati ellenzéke is akadt. Vasárnap a Gorj megyében található Polovragi településre érkezett helikopterrel, hogy értékes mondandóját megossza a nagyérdeművel.
2019-05-22: Közélet - Hecser László:

Honnan lesznek tűzoltói Erdővidéknek?

Az erdővidéki polgármesterek hétfőn tartott találkozóján a Baróton létrehozandó tűzoltóságról és a személyzet alkalmazásáról tárgyaltak hosszasabban az elöljárók. Nagyon szükséges intézményről van szó – mondották –, de az alkalmazottaknak fiaink közül kell kikerülniük, hiszen ők rendelkeznek megfelelő helyismerettel, s szülőföldjük iránt ők az igazán elkötelezettek.