Munkában a hivatásos feljelentőLe kell bontani Kratochvil Károly mellszobrát

2019. május 29., szerda, Közélet

A Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóság június 16-ig adott határidőt Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesternek, hogy távolítsa el az egykori Székely Katonanevelde egyik boltívéből, a befalazott bejárat elől Kratochvil Károly altábornagy, a Székely Hadosztály legendás hírű parancsnokának mellszobrát, ifj. Blaskó János 2009. december 12-én felavatott alkotását.

  • Díszőrség Kratochvil Károly szobránál. A szerző felvétele
    Díszőrség Kratochvil Károly szobránál. A szerző felvétele

Dan Tanasă, a szolgálatos feljelentő március 18-án tette közzé blogján, hogy a „romángyilkos” Kratochvil Károly  szobrát törvénytelenül, a szükséges engedélyek mellőzésével állították fel 2009-ben. Bizonyítékként az ez év február 14-én a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóságtól beadványára kapott hivatalos választ is közzétette, amelyből az derül ki, hogy a céhes város akkori vezetője, Rácz Károly nem állított ki építési engedélyt, és a műemlékvédőktől sem kapta meg a jóváhagyást a szobor felállítására.

A Városháza felirat és a székely zászlók közterekről történő eltávolítása után a szolgálatos feljelentő újabb „hőstettel” dicsekedhet, eltűnik – ideiglenesen – a volt kaszárnya elől Kratochvil Károly egyetlen erdélyi köztéri szobra. Megkeresésünkre Bokor Tibor polgármester nem óhajtott az ügyről nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy betartja a kiszabott határidőt, és keresi a megfelelő helyet, ahol a mellszobrot ismét felállíthatják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1310
szavazógép
2019-05-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Bővít a Dunapack

A Dunapack Packaging befejezte a sepsiszentgyörgyi hullámkarton-gyár modernizálásának első szakaszát – adja hírül a vállalat. Az osztrák Prinzhorn csoport tagja a bővítés által 4000 négyzetméterrel növelte meglévő tárolókapacitását.
2019-05-29: Belföld - :

Lezárja a temetőt a csíkszentmártoni tanács (Avatnának az ortodoxok Úzvölgyében)

A községi képviselő-testület múlt csütörtöki, mától hatályba lépő döntése értelmében Csíkszentmárton önkormányzata harminc napra minden tevékenységet megtilt az úzvölgyi katonai temetőben, a tatarozási munkálatok kivételével. A vonatkozó határozatról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be videóüzenetben. Bejelentésével párhuzamosan a Magyar Polgári Párt nyílt levelet tett közzé, amelyben egyrészt számonkérik Borbolytól a temető lezárása körüli késlekedést, illetve felhívják a figyelmet: a Buzău megyei Ortodox Civilizációért Egyesület június 6-án, a hősök emléknapján a katonai temetőben emlékezőünnepséget tervez, és ez alkalommal az emlékmű és a betonkeresztek felavatását is kéri a dormánfalvi önkormányzattól.