Református hírnökGyökerektől a rügyekig

2019. május 30., csütörtök, Nyílttér

A Kálnoki Református Egyházközség a Kálnoki Unitárius Egyházzal és a Kálnokért Egyesülettel együttműködésben, Gyökerektől a rügyekig címmel tíz tevékenységből álló programsorozatot szervezett a Kálnokon élő kisgyermekes családok számára a 2018. december 1. és 2019. április 30. közötti időszakban. A programsorozat támogatója a Bethlen Gábor Alap volt a Külhoni magyar családok éve részeként meghirdetett pályázati keretből.

A tevékenységek alatt a régi családok értékeit, tudását elevenítettük fel és igyekeztünk átadni mai fiatal családoknak, miközben közösségbe kerültek egymással, együtt vettek részt foglalkozásokon, tapasztalataikat, gondjaikat megoszthatták egymás között. Nagyszülő unokával, szülő gyermekével jött ezekre az alkalmakra. A programsorozat három előadást, három népi kézműves-tevékenységet, három közös, hagyományos recepteket megtanító sütéses foglalkozást és egy családos kirándulást foglalt magában. A benti tevékenységeket a helyi gyülekezeti termekben tartottuk, közösen hívogattunk a két egyházközséggel, illetve a helyi egyesület is segített a lebonyolításban. A pályázat megírásakor alkalmanként legalább 25 résztvevővel számoltunk, azonban örömmel tapasztaltuk, hogy egyes tevékenységeken ennél sokkal többen vettek részt.

A három előadás alatt előbb párkapcsolati témákat beszélhettünk meg Vinczi Botond és Zsuzsa aldobolyi lelkipásztor és feleségének előadása alkalmából a házasság hetében. Márciusban lányok-asszonyok estéjét tartottuk meg, ahol Gyógynövények, gyógyteák a család asztalán címmel tartott előadást Szabó Adél helybeli unitárius lelkész, áprilisban pedig Tordai Zsófia pszichológus, egészségügyi asszisztens volt a vendégünk Barótról, aki a gyermeknevelés felelősségéről és kihívásairól tartott előadást. Minden előadás alatt játszóház várta a gyermekeket, hogy a család együtt legyen jelen, és a szülők bekapcsolódhassanak a tematikus beszélgetésekbe.

A kézműves-foglalkozások alatt adventben csuhédíszkészítést és koszorúfonást tanulhattak a gyermekek és felnőttek, februárban a bútorfestés alapjaival ismerkedtek Tordai Ilona népművész vezetésével, nagypénteken tojáspatkolást és tojásírást oktattak helybeli népi mesterek, Kecskés József és felesége, Piroska.

Nagy sikert arattak a két egyház nőszövetségének közreműködésével megszervezett Süssük ki együtt! elnevezésű, hagyományos receptekre alapozó foglalkozásaink. Volt húsdarálós keksz- és lángossütés, farsangfarkán csörögefánk készült, végül nagypénteken minden gyerek saját kis kaláccsal tért haza, amelyet együtt dagasztottak, formáztak. A fiatalabb anyukák pedig örültek a kipróbált recepteknek.

A programsorozatot április 27-én egynapos családos kirándulás zárta, amelyen hatvanan vettek részt. Ellátogattunk az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeumkertbe, az Ika várához és a felsőcsernátoni Malomkert hagyományőrző szabadtéri vendéglátóhelyre.

Köszönjük a támogatást, ami a lebonyolítási kiadások fedezése mellett lehetővé tette, hogy kivetítőt és vásznat, zenelejátszó és hangosítóberendezést, 10 db babzsákot, fajátékokat, építőkockákat, ritmushangszereket is vásároljunk, amit a közösségünkben tovább használhatunk gyermek- és családos tevékenységeinkhez.

Hálásak vagyunk a megtapasztalt közös élményekért, a nemzedékek közötti szép együttműködésért és a tanultakért! Így próbáltuk előadásban, tevékenységekkel a hagyományos értékeinket, gyökereinket a mai családok számára feleleveníteni, megélni az elmúlt öt hónapban Kálnokon.

Tóth Anna lelkipásztor

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-05-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, após, testvér,
rokon, a székelyhidegkúti születésű
KINCSES JÓZSEF
életének 63. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. május 31-én, pénteken 13 órakor lesz az uzoni ravatalozóháztól református szertartás szerint.
Pihenése legyen csendes,
emléke áldott.
Búcsúzik élettársa
és a gyászoló család
4312118
2019-05-30: Nyílttér - :

Megtörtént a csoda: a lélek a lélekig ért (Református hírnök)

Székelyföldi Régiós Nőszövetségi Konferenciát tartottak Sepsiszentgyörgyön május 11-én. Társházigazda volt a Belvárosi Református Egyházközség és a Vártemplom Református Egyházközség.