Labdarúgás, CONIFA Európa-bajnokságPontot szerzett Dél-Oszétia ellen a székely válogatott

2019. június 6., csütörtök, Sport

Hétfőn és kedden is pályára lépett Székelyföld labdarúgócsapata a hegyi-karabahi rendezésű CONIFA Európa-bajnokságon. Előbb 5–0 arányban kikapott Nyugat-Örményország együttesétől, majd kétszer is vezetve, négygólos mérkőzésen osztozkodott a pontokon a torna egyik esélyesének számító Dél-Oszétia csapatával. A székely válogatott egy döntetlennel és két vereséggel csoportnegyedikként zárt, így ma 16 órától a házigazda Hegyi-Karabah Köztársaság ellen játszhat az 5–8. helyekért.

  • Fotó: Gevorg Ghazaryan
    Fotó: Gevorg Ghazaryan

Nyugat-Örményország ellen már a 8. percben hátrányba került a székely válogatott, hiszen ellenfele Zaven Badoyan révén vezetéshez jutott. A győzelmi kényszerben pályára lépő székely labdarúgók a második csoportmérkőzésen már bátrabban játszottak, így a 35. percben egyenlíthettek volna, azonban Gazda József nem tudta gólra váltani a kezezés miatt megítélt tizenegyest. A jól védekező nyugat-örmény csapat a székely labdarúgók támadási kísérleteit rendre hárította, és egygólos előnnyel vonulhatott szünetre. Székelyföld számára a második félidő az elsőhöz hasonlóan rosszul kezdődött, az 52. percben Nyugat-Örményország büntetőrúgáshoz jutott, amelyet Davit Hovsepyan gólra is váltott. A székely játékosok kitámadtak, a 63. percben viszont Tankó Előd szabálytalansága miatt emberhátrányba kerültek, a védő piros lapot kapott. Az emberelőnyt kihasználta a tapasztalt játékosokból álló nyugat-örmény együttes, a 73. percben Vazdan Bakalyan, a 81. percben pedig Davit Minasyan szerzett gólt, majd a ráadás első percében Arman Aslanyan állította be a végeredményt (0–5).

A már biztosan továbbjutó Dél-Oszétia a mérkőzés első részében letámadott, viszont a székely védelem hatékonyan működött, Farkas Róbert kapus pedig jól védett, így az első félidő gól nélküli döntetlennel ért véget. A szünet után megszületett az első székely gól az Európa-bajnokságon, az 52. percben a középre betörő Vékás Barna kapott labdát, majd néhány méterről a hálóba lőtt. Székelyföld a folytatásban megduplázhatta volna előnyét, azonban Lázár Attila próbálkozása a keresztlécről visszapattant. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 72. percben Batraz Gurtsiev góljával egy ellentámadás végén egyenlített Dél-Oszétia. A középkezdés előtt Bálint Rajmond kommentálás miatt piros lapot kapott, így a székely együttes a harmadik mérkőzésen is emberhátrányba került. Székelyföld a történtek ellenére a 82. percben ismét vezetést szerzett, a kapusról kipattanó labdát Kovács Botond közelről begurította. Mindössze két percig játszottak előnyben, Dél-Oszétia Gurtsiev második találatával egyenlített (2–2), és bebiztosította csapatának a csoportgyőzelmet. (miska)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1466
szavazógép
2019-06-06: Sport - :

Ilyés Róbert is csatlakozott a piros-fehérekhez (Labdarúgás, I. liga)

A csíkszeredai Ilyés Róbert is csatlakozott a Sepsi OSK labdarúgócsapathoz. A klub kedden közösségi oldalán jelentette be, hogy a soron következő idényben László Csaba munkáját a 45 éves szakember segíti másodedzőként.
2019-06-06: Magazin - :

Vida Gábor a Látó új főszerkesztője

Vida Gábor író lett a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője. A kinevezés június 1-jétől lépett hatályba. Vida Gábor eddig a folyóirat prózarovatának vezetője volt, a lap élén Kovács András Ferenc költőt váltotta, aki 2008-tól vezette a Látót.