Magyar nap Fogarason

2019. június 7., péntek, Nyílttér

A IV. Fogarasi Magyar Nap ebben az évben június 2-án, vasárnap zajlott le. A Petőfi Program fogarasi fogadószervezete a Magyar Unitárius Egyház Háromszék-Felsőfehéri Egyház­köre, a rendezvény ugyanakkor a Fogarason működő négy történelmi magyar egyház közös eseménye. Helyszínét idén is a Fogarasi Református Egyházközség biztosította a régi magyar iskola belső udvarán.

A rendezvény a fogarasföldi magyarság legnagyobb tömeget megmozgató eseményévé vált – olyan közegben, ahol korábban csak az 1900-as évek elején, Babits Mihály tanáréveiben szerveztek magyar szabadtéri eseményt. A magyar napot Török István unitárius lelkész, esperes és Szász Tibor református lelkész nyitotta meg, a szervezésben és a lebonyolításban – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is nagy szerepük volt az erdővidékieknek. Lassan elmondhatjuk, hogy kialakulóban van egyfajta kapcsolat az erdővidékiek és a fogarasföldi szórványközösség között, ugyanis a fellépők és szervezők egy része Erdővidékről érkezik, ezért egyre nagyobb a kötődés. Jó találkozások, beszélgetések és barátságok is születnek ezeken az alkalmakon. Az erdővidékiek szívesen járnak vissza a rendezvényre, jól érzik magukat. Most sem volt ez másképp, az időjárás is kedvezett, a szervezők és a résztvevők örömére egyaránt. Az idei programot főzőverseny is tarkította, ami igencsak nagy népszerűségnek örvendett.

A rendezvény a Petőfi Sándor Program és az Összetartozunk székely–szórvány partnerségi program keretében valósult meg. Fellépett a húszéves Princess mazsorettcsoport, a Pásztortűz néptáncegyüttes, a Csala Kürtje fúvószenekar, Csog Szilárd, Borbáth Szilveszter és a Take Me To The Sunrise zenekar. Továbbá vendégszerepelt a Zaláni Református Egyház ificsapata is.

A helyiek is szép számban képviseltették magukat, fellépett a Fogarasi Ökumenikus Dalárda, a fakultatív magyar oktatásra járó diákok és Andrei-Kádár Szidónia, valamint Fehér Katalin és Gerebenes Ede produkciója is elkápráztatta a nézőket. Az esemény sztárvendége a Magyarországról érkező Komáromi István volt. Az esti hangulatot Tudor Noémi és az Új Bolygó zenekar fokozta.

A Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete egész napos gyermekfoglalkozást tartott a helyszínen, a Zsibongó játszóház pedig arcfestésre és lufihajtogatásra várta a gyerekeket. Kovács Áron makett-tervező kiállítását is megtekinthették az érdeklődők, és kifejezetten erre az alkalomra készítették el a fogarasi vár makettjét is egy műhelymunka során a gyermekek. Köszönjük támogatóinknak és fellépőinknek.

Kolumbán Zsolt főszervező

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-06-07: Sport - :

A magyar válogatott kijutott a világbajnokságra (Női kézilabda)

A magyar női kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli sikert követően szerdán 28–19-arányban diadalmaskodott Ausztria felett a selejtező zalaegerszegi visszavágóján.
2019-06-07: Életutak - Páljános Mária:

Búcsú Stéger Józseftől

Elsősorban derűjére emlékszem. Mindig volt az arcán egy enyhe mosoly, soha nem volt dühös, elégedetlen, keserű, sosem panaszkodott, vitatkozott, nem lehetett morgolódni, dacoskodni hallani. Ha kellemetlenség érte, azt is derűvel fogadta. Volt benne valami gyermeki, ártatlan kívülállás, ami miatt más sem tudott rá haragudni, sokáig neheztelni, még ha bakizott volna is, ha akarva-akaratlan keresztbe tett. Imádott sztorizni, történeteit akkor is élvezettel hallgatta mindenki, ha már ismerte.