Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kevés a külföldi vendég

2019. június 7., péntek, Közélet

Közel egymillió turista látogatott tavaly Székelyföldre, a statisztikai intézet által összeállított országos rangsorban Maros megye az ötödik, Hargita megye a 18., míg Háromszék a 24. helyet foglalja el. A külföldi látogatók száma viszonylag alacsony, az országosan jegyzett közel 13 millió turista közül mindössze 2,8 millió érkezett a határokon túlról.

  • Bokor Gábor felvétele
    Bokor Gábor felvétele

A székelyföldi turizmusra vonatkozó 2018-as évi összesítést László Endre, a megyei kereskedelmi kamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Desztinációs Menedzsment Klaszter elnöke ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, Maros megyébe több mint 568 ezren látogattak, Hargita megyében 218 ezer, Háromszéken pedig 118 ezer turista fordult meg tavaly. Megyénk esetében ez 10,5 százalékos növekedést jelent – a legjelentősebb egyébként a régióban – 2017-hez viszonyítva, amikor 107 ezer érkezést jegyeztek. A külföldi vendégekre vonatkozó adatok kapcsán a szakember úgy fogalmazott, „nem kielégítő a helyzet”, viszonylag kevesen jönnek Romániába, de Székelyföldre is: Maros megyét 87 ezer, Hargita megyét 50 ezer, Kovászna megyét pedig 12 ezer határon túli vendég kereste fel tavaly. László Endre szerint a szomszédos Hargita megyébe látogató határon túliak főként Magyarországról érkeznek az olyan népszerű, nagyobb rendezvényekre, mint a pünkösdi búcsú vagy az ezer székely leány napja.

Vendégéjszakák tekintetében is Háromszék érte el a legnagyobb növekedést – 3,34 százalék – tavaly Székelyföldön: megyénkben 545 658 vendégéjszakát jegyeztek, míg Hargita megyében 479 700-at. Maros megyében 1 056 000 vendégéjszakát összesítettek, ám ez mintegy 2 százalékkal elmarad a 2017-ben jegyzettől. László Endre szerint térségünkben Kovászna az éllovas az eltöltött éjszakák (394 ezer) és az érkezések (közel 52 ezer) tekintetében is, s példaként felhozta: a szív- és érrendszeri betegségek kezelése hosszabb időtartamú, így tulajdonképpen kevesebb turista több éjszakát tölt a fürdővárosban egy-egy kúra alkalmával. Hargita megyében a legtöbb vendéget Csíkszeredában jegyezték tavaly (47 ezer), a legtöbb vendégéjszakát (130 ezer) azonban Tusnádfürdőn. Maros megyében Szováta a listavezető 384 700 vendégéjszakával, a legtöbb turista (181 ezer) pedig Marosvásárhelyt kereste fel.

Az előző években tapasztalt 5–10 százalék közötti növekedés ezúttal is megmaradt, ám az ágazatban tevékenykedők a vakációs jegyek bevezetésétől ennél jelentősebb növekedést vártak – mutatott rá a kereskedelmi kamara alelnöke. Úgy gondoltuk, a 250 millió euró értékben kibocsátott vakációs értékjegy nagyobb mértékben befolyásolja majd a statisztikai adatokat – fogalmazott. Azt tapasztalják, nagyon sokan nem váltották be a 2018-ban viszonylag késve – májusban, júniusban – kiadott az utalványokat, mert a nyári szezonban már telítettek voltak a felkapott célpontok. Volt, aki hétvégi rövid kiruccanásokra, szezonon kívül vagy a téli vakációban használta fel az utalványokat, mások pedig úgy döntöttek, inkább ebben az évben érvényesítik, így ez a forgalom csak a következő statisztikákban mutatkozik majd meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2019-06-07: Közélet - Váry O. Péter:

Újabb utcák javítását kezdik el (Sepsiszentgyörgy)

Több utcajavítás megkezdési parancsát adta ki a városháza azoknak a cégeknek, amelyek a nagyobb méretű munkálatok elvégzésének jogát elnyerték, ezekkel párhuzamosan a város tulajdonában levő Sepsi Út Kft., valamint a városi kertészet is végez kisebb javításokat – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.
2019-06-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lejárt szavatosságú élelmiszert osztogattak

Több mint 17 tonna lejárt szavatosságú élelmiszert osztottak szét múlt hét végén Előpatak térségében. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan vajat és margarint a hatóságok igyekeznek összegyűjteni azoktól, akik adományként kapták, majd megsemmisítik.