Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bemutatták Kiss László harmadik könyvétA székely nép eredete, letelepedése és kultúrája

2019. június 11., kedd, Közélet

Kiss László ny. magyar–történelem szakos tanár legújabb, A székely nép eredete, letelepedése és kultúrája című és Székely származású írók, jeles személyiségek alcímű könyvét a kézdivásárhelyi Kosztándi Képtárban telt ház előtt mutatták be pénteken este. Az 1947-ben Gidófalván született szerzőnek ez a harmadik könyve, az előző kettő, Kézdiszék Széchenyije, Molnár Józsiás és a Pillanatképek Kézdivásárhely történetéből című 2009-ben, illetve 2010-ben jelent meg.

Az est házigazdája Kiss István ügyvéd, az író unokaöccse volt. A szerzővel Papp Gyöngyike médiaszakember, a Polyp Televízió egykori munkatársa beszélgetett. A könyvbemutató nyitányaként Orbán Andrea, a ny. magyar–történelem szakos tanár egykori kedvenc tanítványa elszavalta Petőfi Sándor A székelyek c. versét, majd meglepetésként a nyolc és fél éves Kiss Kund, Kiss István fia gitárjátéka következett.

Papp Gyöngyike arról beszélt, hogy a szerző többéves kutatás után tette közzé könyv formájában az általa összegyűjtött anyagot, választ keresve a székely nép eredetére, a szkíta és a török-bolgár elméletek kronológiáján át mutatja be részletes leírásban a történelmi-történeti tényvilágot gazdag forrásanyagokból tallózva.

Miután a szerző dióhéjban ismertette harmadik könyvét, a kiadvány második részében szereplő Háromszék jeles személyiségei közül ismertette a Gidófalván született Czetz János honvéd tábornok, apai nagybátyja, Kiss Sándor kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész és a szentivánlaborfalvi Berde Mózes kormánybiztos életútját. Terveiről szólva Kiss László elmondta: következő könyve Kőrösi Csoma Sándorról fog szólni. Az eseményen Luppinger Attila, az ifjú gitárvirtuóz is közreműködött, aki ezúttal kivételesen nem elektromos, hanem klasszikus gitáron játszott. A rendezvény végén a szerző dedikált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-11: Közélet - Iochom István:

Cserkészek a Gábor Áron szobornál (Kézdivásárhely)

A többéves hagyományhoz híven a kézdivásárhelyi 34. számú Gábor Áron Cserkészcsapat pünkösdvasárnap délelőtt a Gábor Áron téren tartotta meg fogadalomtételét, illetve fogadalomújítását nagyszámú szülő, nagyszülő és hozzátartozó jelenlétében. Az ágyúöntő hős szobránál közel százötven zöld inges cserkészjelölt, cserkész, rover és öreg cserkész tett fogadalmat, illetve újította meg egykori ígéretét.
2019-06-11: Közélet - :

Tűz Bibarcfalván

Pénteken 19 órakor tűz ütött ki a néhai fürdő szomszédságában: testi sérülés nem történt, viszont jelentős anyagi kár keletkezett.