Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőVáltozatok egy témára

2019. június 11., kedd, Jegyzet
Kuti János

A múlt heti úzvölgyi történések miatt hat ország bukaresti nagykövete – többek közt Németország, Franciaország és Svédország képviseletei, amelyek többször is határozottan felléptek a román igazságügy gyengítése ellen, és közös közleményben fenyegették azokat, akik esetleg gyengítenék az igazságügyi rendszert – felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a nemzeti kisebbségek védelme érdekében.

Ugyanakkor az a hat volt Bukarestben tevékenykedő amerikai nagykövet, akik május végén elítélték a Husi városbeli zsidó temető rombolását, és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a román kormány nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaveréséért, most figyelmezette a román hatóságokat: határozottan intézkedjenek a Romániában megmutatkozó magyarellenesség visszaverése érdekében, elítélték a nemrég a zilahi református temetőben történt temetőgyalázást és a mostani úzvölgyit.

A múlt pénteken több olyan európai ország fővárosában is berendelték a külügyminisztériumba a román nagykövetet, amelyeknek hősi halottai nyugszanak az említett temetőben (illetve nyugodnának, ha engednék nekik) a történtek tisztázására. Így a bécsi, a berlini és a moszkvai román nagyköveteket is bekérették. Paul Brummel, Nagy Britannia bukaresti nagykövete – aki tavaly októberben a hajléktalanok iránt érzett szolidaritásból húsz önkéntessel együtt a hajléktalanok nemzetközi napján, kartonpapírokon, régi hálózsákban aludt a szabadban egy éjszaka – sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudott múlt csütörtökön jelen lenni a temető körül vont élőláncban, mert a hajléktalanoknak adott ünnepi ebéd felszolgálásában vett részt. A Vatikán közleményt adott ki, melyben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Ferenc pápa békességre felszólító szavait nem értették meg Romániában, bár azt Csíksomlyón mind román, mind magyar nyelvre lefordították, és őszentsége tudatta, hogy nem szándékszik többé potyára Romániába jönni, ahol szavait ennyire semmibe veszik.

Az amerikai elnök, Donald Trump egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy tévétudósításokban látta, milyen hősiesen tudnak harcolni a románok, ha lehetőséget adnak nekik rá, például az úzvölgyi temetőben. Ezért most azon gondolkodik, hogy leszereljék a deveselui rakétaelhárító rendszert, hisz a románok olyan jól forgatják a zászlókat, mint a fegyvert, és így azok segítségével meg tudják védeni magukat és a hazájukat.

Az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást kezdeményez az úzvölgyi események miatt, és lehet, hogy bevetik az atomot, a híres hetes cikkelyt, ami Románia szavazati jogának felfüggesztését is jelentheti.

Mivel a csendőrség, rendőrség nem tudta megőrizni a csendet és a rendet, és tétlenül nézték a temető elfoglalását, a zászlós rohamot, ezek parancsnokai lemondtak, akárcsak a belügyminiszter Carmen Dan. Négy állami intézmény is kimondta, hogy az úzvölgyi temetőben törvénytelenül építkeztek, és ez súlyos incidensekhez vezetett, így Dormánfalva polgármestere ellen bűnvádi eljárás indult. Megszólalt az ügyben minden román közjogi méltóság, és egyöntetűen elítélően beszéltek a magyarok elleni támadásról. A román elnök, Klau(diu)s Iohanescu telefonon tárgyalt Angela Merkellel, és megnyugtatta a kancellár asszonyt, hogy Románia – továbbra is, mint eddig – az átlagon felüli jogokat biztosít kisebbségeinek. Ezután kölcsönösen gratuláltak egymásnak, és a kancellár asszony kijelentette, hogy reméli, Iohannescu úr ugyanolyan jól fog uralkodni magyar alattvalói felett, mint uralma kezdete óta mindig.

A kedves olvasó eddig rájöhetett arra, hogy amit fennebb leírtam, az mind-mind mese, álmodik a nyomor-kategória. Megnyugodhatunk, mert nálunk minden marad a régiben. Bebizonyosodik, hogy az egész cirkuszt a magyarok provokálták ki, mint a marosvásárhelyi fekete márciust, miután csak magyarokat ítéltek el. A román külügyminisztérium elvárja Magyarországtól, hogy csitítsa le az itteni magyarokat, és ne tüzelje állandóan őket. Idehaza folytatódhat a magyarok elleni médiaháború és bűnbakká nyilvánításuk. Bákó megye határát errébb tolják és a temető bővítéséhez szükséges engedélyeket (mind a négyet) beszerzik. A temetőt átveszi a védelmi tárca…

A dormánfalvi polgármestert meg majd szentté avatják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-11: Közélet - Hecser László:

Hírmondó még van közülük

Annak idején, amikor Erdély visszatérhetett az anyaországhoz, százak vonultak be boldogan Nagybaconból is katonának, hogy a hazát szolgálhassák. Sokan sosem térhettek vissza, idegen földön alusszák örök álmukat. Akik túlélték a világégést, itthon helytállásukkal tettek szülőföldjük érdekében: családot alapítottak, gyermeket neveltek, és a nehézségek, az elnyomó rendszer ellenére jövőt építettek a következő nemzedékeknek.
2019-06-11: Közélet - Iochom István:

Elköltöztetik Kratochvil Károly szobrát (Kézdivásárhely)

Pontos napot nem jelölt meg Bokor Tibor polgármester, de péntekig a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársainak el kell távolítaniuk az egykori Székely Katonanevelde egyik boltívében 2009. december 12-én felavatott Kratochvil Károly mellszobrot, ifj. Blaskó János szobrász alkotását, amit ideiglenesen a városháza tanácsteremében állítanak ki.