Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyElköltöztetik Kratochvil Károly szobrát

2019. június 11., kedd, Közélet

Pontos napot nem jelölt meg Bokor Tibor polgármester, de péntekig a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársainak el kell távolítaniuk az egykori Székely Katonanevelde egyik boltívében 2009. december 12-én felavatott Kratochvil Károly mellszobrot, ifj. Blaskó János szobrász alkotását, amit ideiglenesen a városháza tanácsteremében állítanak ki.

  • A szerző archív felvétele
    A szerző archív felvétele

Időközben az önkormányzat keresi a megoldást, a közeljövőben egyházi vagy magánterületen fogják ismét felállítani Kratochvil Károly egyetlen erdélyi mellszobrát – hangzott el tegnap Bokor Tibor polgármester sajtótájékoztatóján.

Az elöljáró az előzményeket is összefoglalta: Dan Tanasă és az általa bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevében jelentette fel az önkormányzatot minden létező állami szervnél, így először február 8-án kaptak egy átiratot a megyei műemlékvédő bizottságtól, amiben pontos adatokat kértek a szoborral kapcsolatosan, amire záros határidőn belül, február 13-án válaszoltak. A rendőrségen is megtörtént a feljelentés, ennek nyomán április 3-án dokumentumokat kértek a szoborállítással kapcsolatosan. Dan Tanasă időközben két fenyegető hangnemű levelet is küldött. Április 17-én az építkezési felügyelet átiratban szólította fel a városvezetést, hogy lépjenek a törvényesség útjára, ezért a polgármesteri hivatal megkezdte az urbanisztikai iratcsomó összeállítását.

Az építkezési engedély megszerzéséhez azonban a megyei főépítész jóváhagyására is szükség lett volna, ő viszont május 17-én – a műemlékvédelmi bizottság május 8-án megfogalmazott javaslata nyomán – visszautasította a kérelmet, így a folyamatot nem tudták elindítani. A megyei művelődési igazgatóságtól május 16-án érkezett egy átirat a városházára. „Igaz, hogy ők nem határoztak meg időpontot a szobor eltávolítására, de a megfogalmazás értelmében egyértelmű, hogy a törvény betartása nem teszi lehetővé, hogy június 16-ánál hosszabb ideig húzzuk az időt” – magyarázta Bokor Tibor. A polgármester elmondta: ötleteket vár a lakosságtól, civil szervezetektől és a történelmi egyházaktól, hogy közösen találják meg a szobor helyét. A polgármester azt is kifejtette: mivel pályázatuk van a kaszárnya felújítására, vélhetően felszólítás és cirkusz nélkül is el kellett volna távolítaniuk a mellszobort, mivel, ha nekifognak a tatarozásnak, a régi bejáratot megnyitják, és a szobor éppen ott található. Bokor Tibor azt is elmondta, hogy az elmúlt tíz esztendő alatt a prefektus és Dan Tanasă tizennyolc – a székely zászlók, a városháza felirat, a városzászló, egy utcanév, stb. – pert indított a kézdivásárhelyi önkormányzat ellen, és mind a tizennyolcat megnyerte. Ezek után mire számíthatunk? – tette fel a jogos kérdést az elöljáró.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-11: Jegyzet - Kuti János:

Változatok egy témára (Kármentő)

A múlt heti úzvölgyi történések miatt hat ország bukaresti nagykövete – többek közt Németország, Franciaország és Svédország képviseletei, amelyek többször is határozottan felléptek a román igazságügy gyengítése ellen, és közös közleményben fenyegették azokat, akik esetleg gyengítenék az igazságügyi rendszert – felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a nemzeti kisebbségek védelme érdekében.
2019-06-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Meghívó a Művész moziba
A LEADERS FOR JUSTICE KÖZÖSSÉG szervezésében minden érdeklődőt meghívnak június 13-án 19 órától a sepsiszentgyörgyi Művész Filmszínházba Az Igazság Emberei. Beszélgetés Liana Alexandruval című rövidfilm vetítésére.