Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Úzvölgyi temetőfoglalásA bizalmatlansági indítványba is bekerült

2019. június 13., csütörtök, Belföld

Az úzvölgyi katonai temető ügye is szerepel az ellenzéki pártok által tegnap beterjesztett bizalmatlansági indítványban, amelyről a parlament várhatóan jövő kedden fog szavazni. Közben a román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében.

  • Albert Levente felvégtele
    Albert Levente felvégtele

A bizalmatlansági indítványt tegnap terjesztették be és olvasták fel a parlament két házának együttes ülésén. Az ellenzék a május 26-i európai parlamenti választás után döntött úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, miután az SZDP történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, a kisebbik koalíciós párt, az LDSZ pedig be sem jutott az európai törvényhozásba. A kezdeményezők szerint a választás után egyértelművé vált, hogy távoznia kell ennek a „mérgező kormánynak”, amely megosztotta a társadalmat az igazságügyi törvények vitatott módosításával, „merényletet követett el a jogállamiság és a demokrácia ellen”, illetve „eljátszotta az ország modernizálásának lehetőségét”. Az Úzvölgyén történtekről az került bele, hogy a kormánynak már egy hónapja tudomása volt Dormánfalva Polgármesteri Hivatala által a katonai temetőnél elkövetett törvénytelenségekről, ennek ellenére nem volt hajlandó párbeszédet kezdeményezni és gyorsan rendezni a nézeteltérést. A kormány rendelkezett ugyan megoldásokkal, de nem alkalmazta azokat, ehelyett káoszt és bizalmatlanságot keltett az állami intézményekkel szemben – olvasható az indítványban.

A bizalmatlansági indítványt az NLP terjesztette be, de támogatja az MRSZ, Traian Băsescu és Victor Ponta pártja, valamint az RMDSZ is, amely az EP-választás előtt három nappal függesztette fel a kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodását a katonai temetőnél történtek miatt. Az indítvány széles körű támogatottsága ellenére egyelőre nincs elegendő szavazat a kormánybuktatáshoz: ehhez még mintegy 20 voksra lenne szükség, amit csak a kormánypártok honatyái részéről szerezhetne meg az ellenzék. A szociáldemokraták azonban már bejelentették, hogy nem szavaznak, csak a létszámot biztosítják a bizalmatlansági indítvány vitáján.

 

A román külügy megbeszéléseket javasol

Találkozót indítványoz a román védelmi minisztérium a magyar szaktárca illetékeseivel a katonai temetők kérdésének megbeszélésére, különös tekintettel az úzvölgyi sírkertre. A tárgyalásokra a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) és a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum közvetítésével június 24-e és 28-a között Bukarestben kerülne sor.

A román védelmi tárca közleménye szerint a megbeszéléseken az úzvölgyi temető körül kialakult helyzet is terítékre kerülne, tekintetbe véve a két ország között 2008. március 6-án aláírt kormányszintű megállapodást, amely a Romániában levő magyar, illetve a Magyarországon levő román hadisírok helyzetét hivatott rendezni, valamint a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron megkötött szerződést. A közlemény szerint a román védelmi minisztérium várja a magyar fél válaszát.

 

A belügy félretájékoztat

„Elfogadhatatlannak tartjuk a belügyminiszter Úzvölgyével kapcsolatos nyilatkozatát, erőszakos bajkeverők egyértelműen csak egyik oldalon voltak. Az imádkozó, békésen tüntető magyar embereket nem nevezheti bajkeverőknek. Továbbá magyarázatot kértünk a minisztertől arra vonatkozóan is, hogy miért nem rendelte el a megfelelő rendfenntartást június 6-án” – nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor tegnap, miután interpellációt intézett Carmen Dan tárcavezetőhöz. A belügyminisztériumnak előzetes tudomása volt arról, hogy több ezren indultak el Úzvölgyére június 6-án, mégsem rendelte el a megfelelő rendfenntartást – áll a hivatalos átiratban, amit az RMDSZ szenátora a belügyminiszternek küldött. „Nem volt megfelelő számú csendőr a helyszínen, továbbá nem minden csendőr kapott beavatkozási parancsot. Több csendőrautóban tétlen ültek a rendfenntartók, akkor is, amikor a román fociszurkolók betörtek a temetőbe, felmásztak a román hősöknek állított keresztre, kitépték a csíkszentmártoniak által felállított mogyoróvessző kereszteket, és megvertek egy tudósítót” – mondta el Tánczos Barna. A belügyminiszter alárendeltségében lévő csendőrség mindezek ellenére hamisan azt nyilatkozta: nem volt erőszak Úzvölgyében június 6-án – nyomatékosított a Hargita megyei szenátor, és hozzátette: elfogadhatatlannak tartják a szaktárca szándékos félretájékoztatását.

 

Kelemen Hunor pontosított

Félreértelmezték azt a nyilatkozatát, miszerint az úzvölgyi temetőnél történtek megmutatták Románia igazi arcát, ő ugyanis nem az ország lakosságára gondolt, amikor ezt mondta, hanem arra, hogy az illetékes hatóságok nem tettek eleget kötelességüknek – jelentette ki Kelemen Hunor kedd este a Digi24 televízióban. Az RMDSZ-elnök leszögezte: az általa vezetett alakulatnak „egyáltalán nem válik hasznára” az úzvölgyi temető körül kirobbant botrány, és a szövetség már április első felében szorgalmazta a helyzet rendezését, „az eredeti állapot visszaállítását”, az RMDSZ képviselői már akkor tárgyalásokat folytattak az ügyben Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu koalíciós vezetőkkel, Viorica Dăncilă kormányfővel és Carmen Dan belügyminiszterrel. „Azt a választ kaptuk, hogy nem létezik semmiféle engedély, valóban törvénytelenül zajlott az építkezés. De mi ennél többet vártunk volna: közbelépést, a munkálatok leállítását, a rend visszaállítását. Mert ott nemcsak az ország törvényeit szegték meg, hanem nemzetközi megállapodásokat is” – hangoztatta.

Kelemen Hunor szerint múlt héten a közösségi oldalakon látni lehetett, hogy mozgósítás zajlik, és az RMDSZ kérte a kormány képviselőitől, a hősök napján ne engedjék be a temetőbe a szélsőséges szervezetek képviselőit, Carmen Dan belügyminisztertől azonban azt a választ kapták, hogy nemzetközi temetőről lévén szó, nem tilthatják meg senkinek, hogy részt vegyen az új keresztek felszentelésén. „Én nagyon jó véleménnyel vagyok a román csendőrségről. Ha a csendőrség akarja, ha parancsba kapja, képes megállítani 400 embert is, és 4000 embert is. Főleg abban a völgyben. Ez attól függ, milyen parancsot kapnak. De ők csak ültek a buszokban, nem léptek közbe” – tette hozzá. A szövetségi elnök nyomatékosította: az RMDSZ már a kezdetektől javaslatot tett a probléma megoldására. „Ki lehet terjeszteni a temetőt, ki lehet alakítani egy új parcellát, ha ott akarnak emléket állítani a román hősöknek. Nincs ezzel semmi probléma. Van hely mindenkinek, de egymás mellett, nem egymáson” – szögezte le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-13: Belföld - :

Megbírságolták a megyei tanács alelnökét

Háromezer lejre bírságolta meg a Hargita megyei csendőrség Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően.
2019-06-13: Közélet - Iochom István:

Új köntöst kap a művelődési otthon

Esztelnek Polgármesteri Hivatala a közigazgatásilag hozzá tartozó Kurtapatak művelődési otthonának felújítására pályázik a megyei tanácsnál – tudtuk meg Varga Attila községmenedzsertől, aki a terveket részletezve elmondta, hogy a művelődési otthonnál a födémet, a tetőszerkezet elkorhadt részeit szeretnék kicserélni, és a munkálatok során az épület első felére új cserép kerülne.