Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

DOFE-Gála a zabolai Mikes-birtokonCélkeresztben a tehetséggondozás

2019. június 13., csütörtök, Közélet

Különleges környezetben ünnepelték és díjazták a napokban azokat a háromszéki ifjakat, akik bekapcsolódtak és sikeresen teljesítették a The Duke of Edinburgh’s International Award (DOFE) személyiségfejlesztő programot. Az elismerő okleveleket a zabolai Mikes-kastélyban több mint harmincan vehették át, a résztvevők mellett a fiatalok mentorainak tevékenységét is értékelték.

Az ifjúságfejlesztő és tehetséggondozó programhoz 2015 óta csatlakozhatnak a háromszékiek az anyaszervezet, illetve a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda önkéntes mentorai, oktatói révén. A cél nem más, mint az életre való nevelés különböző képzések révén, a fiatalok pedig több területen –önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kaland – méretkezhetnek meg, erősíthetik önmagukat. Háromszéken pillanatnyilag több mint százan vesznek részt a nemzetközi fejlesztőprogramban, 31 mentor, felvigyázó és kiértékelő mellett 84 fiatal is.

Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke úgy értékelte, a DOFE-program szervezetük legnagyobb foglalkozásává nőtte ki magát, miközben türelemre, kitartásra tanította őket. A díjátadó gála házigazdája és a program egyik háromszéki fővédnöke, Gregor Roy Chowdhury-Mikes köszöntőjében kiemelte, a díj tulajdonképpen jövőbe fektet, hiszen támogatja és arra ösztönzi az ifjakat, hogy kimozduljanak komfortzónájukból, tágítja látókörüket s ugyanakkor kapcsolatokat épít. A DOFE-program háromszéki koordinátora, Máté János a támogatók, mentorok, oktatók munkáját méltatta és köszönetét fejezte ki segítségükért, míg országos elnöke, Shajjad Rizivi azt hangsúlyozta, tanulni nem kizárólag az iskola falai közt lehet, a más környezetben megszerzett tapasztalatok legalább ennyire fontosak. Élményeikről, kalandjaikról, tapasztalataikról maguk a részt vevő fiatalok is beszámoltak a gálán, majd bor- és sajtkóstolóra, svédasztalos vacsorára hívták a vendégeket, az estet pedig tábortűzzel zárták a Mikes-kastély udvarán.

A DOFE-program 1956-ban Nagy-Britanniában indult – Fülöp, Edinburgh hercege (II. Erzsébet királynő férje) alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen –, a világ 140 országában valósul meg, évente több tízezer fiatal csatlakozik hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-13: Jegyzet - Iochom István:

Pontosít Esztelnek egykori polgármestere (Visszajelzés)

Lapunk május 31-i számában a Mennie kell Dálnok polgármesterének is című tudósításunkban azt írtuk, hogy Esztelnek, Lemhény és Kézdialmás után Bartók Ede Ottó, Dálnok polgármestere is elveszíti tisztségét összeférhetetlenség miatt.
2019-06-13: Belföld - :

Hírsaláta

KIZÁRT MAGYAROK CSÍKSOMLYÓN. Nemcsak a pápai miseruha magyar feliratának letakartatásával borzolta a kedélyeket a román kormányőrség (SPP) a szentatya csíksomlyói látogatása során. Az államelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó rendvédelmi szerv számos magas rangú anyaországi és erdélyi magyar közméltóságnak megtiltotta, hogy a VIP-zónában foglaljon helyet, ott, ahova a meghívója szólt. Eközben a román zászlókkal érkezőket az első sorba, a tévékamerák elé tessékelték.