Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Moldovai válságIohannis konkrét lépéseket kért az EU-tól

2019. június 13., csütörtök, Világfigyelő

Klaus Iohannis román elnök azzal a kéréssel fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, hogy az Európai Unió tagállamai az uniós értékek és elvek alapján tegyenek konkrét lépéseket a moldovai válság megszüntetésére.

  • Jean-Claude Juncker és Donald Tusk segítségét kéri Iohannis. Fotó: neweuropeans.net
    Jean-Claude Juncker és Donald Tusk segítségét kéri Iohannis. Fotó: neweuropeans.net

Iohannis a Donald Tuskhoz és Jean-Claude Junckerhez intézett levélben jelezte: Bukarest hajlandó támogatni az erre irányuló erőfeszítéseket. Az elnök egy tárgyalások révén kialakítandó megoldást említett anélkül, hogy megnevezné, mire gondol. Kifejtette, hogy Románia aggodalommal követi a keleti szomszédjánál kialakult politikai válságot, hiszen a két országot közös nyelv, történelem és kultúra köti össze. Iohannis szerint Moldova – amely az uniós keleti partnerségi program tagja – súlyos alkotmányos és politikai válsággal küzd, ami veszélyezteti az ország stabilitását, és kockázatot jelent az egész térség biztonságára is, amit az Európai Unió és a tagállamok nem hagyhatnak figyelmen kívül. A román elnök szerint az EU-nak támogatnia kell a moldovai lakosság többségének Európa iránti elköteleződését, és ennek jegyében javasolja a válság rendezésének megoldására irányuló tárgyalásokat.

Az előző moldovai kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párt (MDP) a befolyása alatt lévő alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak határidőre kormányt alakítani. A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont, amiért nem oszlatta fel a parlamentet, és a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip azonnal bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki. Ennek ellenére a parlament folytatja munkáját, Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit, Plahotniuc hívei pedig a kormányhivatalok blokádjával akadályozzák az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 932
szavazógép
2019-06-13: Közélet - :

Színháztalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Június 15-én és 16-án kerül sor a Színjátékosok 5. Találkozójára Sepsiszentgyörgyön. A Művészeti és Népiskola valamint az Osonó Színházműhely közös szervezésében létrejövő eseményen tíz csapat tíz előadását láthatja a közönség, össze­sen mintegy 100 résztvevő jelentkezett be Illyefalváról, Nagyborosnyóról, Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről, Brassóból, Panciuból, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről.
2019-06-13: Belföld - :

Összeomlóban a kártyarendszer (Román egészségügy)

A teljes összeomlás szélén áll a háziorvosok által használt egységes informatikai rendszer – figyelmeztet a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF), a problémák haladéktalan megoldását követelve.