Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nincs alku a környezettudatos mezőgazdaság terén

2019. június 25., kedd, Gazdakör

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos felhívta a tagországok figyelmét: nem képezhetik politikai alku tárgyát a környezet- és klímavédelem terén folyósított támogatások a 2020 utáni közösségi agrárpolitika (KAP) terén. A környezeti és klímavédelmi kérdéseket érintő minden politikai ambíciót vissza kell utasítani – mondta a biztos az unió mezőgazdasági minisztereinek múlt heti találkozóján.

Az új KAP külön hangsúlyt fog fektetni az agrárkörnyezeti tényezőkre, rendszerekre – idézi Hogant az agroinfo.ro portál. Ezek a rendszerek helyettesítik a jelenlegi ökológiai elem közvetlen kifizetéseit. Konkrétan: az ökorendszerek fogják helyettesíteni a zöldítés címén kifizetett kiegészítő kifizetéseket. A tagországok kötelessége lesz, hogy a gazdák rendelkezésére bocsássanak megfelelő rendszereket.

Hogan kijelentése szerint az ökorendszerek rendkívül rugalmas lehetőséget biztosítanak a tagországok számára, lehetővé téve azoknak a helyi körülményekhez való igazítását. Az uniós biztos bejelentését megelőzően a tagországok részéről számos kérés fogalmazódott meg, amelyek épp a helyi döntéshozatal védelmét, az ökorendszerekben kifizetendő összegek meghatározását célozták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Földészek fóruma Illyefalván

Harmadik alkalommal szervezték meg Illyefalván a Székelyföldi Földész Fórumot. Az elmúlt pénteken a KIDA Központban agrárszakemberek, a biotermelés mellett elkötelezett szakemberek gyűltek össze. Az eseményt a LAM Alapítvány szervezte a nyíregyházi Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, a Termelők Klasztere, az AgroSIC Közösségek Közti Társulás és a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság közreműködésével.
2019-06-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Állatkiállítás Uzonban

Az uzoni falunapok keretében idén is sor került a hagyományos állatszemlére. A falu gazdái szarvasmarhákat, juhokat tettek közszemlére, egy nagy fülű szamár is bemutatásra került. Több gazdára, több állatra számítottak, sokan az elfoglaltságukra hivatkozva maradtak távol – mondta el Ördög László, a kiállítás szervezője.