Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szabadnapokért pénzt

2019. június 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Nemzeti Liberális Párt több törvényhozója módosító javaslatot nyújtott be a munkatörvénykönyvhöz, miszerint a munkavállaló beleegyezésével a ledolgozott munkaszüneti nap csak pénzjuttatással legyen kompenzálható.

A kezdeményezők szerint az előírás tisztázná a jelenlegi helyzetet, amelynek megítélése ellentmondásos mind a területi munkafelügyelőségek, mind a bíróságok szintjén. Ez abból adódik, hogy az ellenőrző szervek másképpen ítélik meg a túlóra fogalmát, amely egyesek meglátása szerint kizárólag munkanapokon végezhető, jóllehet a munkatörvénykönyv ezt nem szabályozza egyértelműen. A módosítás szerint a munkavállaló belegyezésével a ledolgozott munkaszüneti nap csak pénzben kompenzálható, és nem haladhatja meg a 8 órát, hogy a heti pihenőidő ne legyen kevesebb, mint 24 óra. A kezdeményezők szerint a módosítás megfelel a munkáltatók igényének, de azoknak az alkalmazottaknak is jó, akik pluszpénzt keresnének, hisz a többletmunkát általában kétszeres órabérrel fizetik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevés részmunkaidős

Bulgáriához, Magyarországhoz, Horvátországhoz, Szlovákiához és Lengyelországhoz hasonlóan Romániában a legalacsonyabb a részmunkaidővel dolgozó alkalmazottak aránya az Európai Unióban, a munkaerő mind­össze 6,3 százalékát alkalmazták így tavaly – derül ki az Eurostat jelentéséből.
2019-06-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Megállapodás Vietnammal

Vasárnap aláírják az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be tegnap Brüsszelben.