Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dokumentumfilm a bukovinai székelyekről

2019. július 5., péntek, Magazin

Maroknyi székely címmel újabb dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről Bonyhádon; a film bemutatja a népcsoport kényszerű vándorlását Madéfalvától a Dél-Dunántúlig, és megszólaltatja az 1944-es Magyarországra menekülés még élő résztvevőit.

  • Résztvevők bukovinai székely népviseletben a Bukovinai találkozások című nemzetközi folklórfesztiválon. Fotó: hirado.hu
    Résztvevők bukovinai székely népviseletben a Bukovinai találkozások című nemzetközi folklórfesztiválon. Fotó: hirado.hu

Az Otthon az ötödik hazában alcímet viselő film készítői végigmennek azon az úton, amelyen a székelyek is vándoroltak. A stáb már forgatott Madéfalván, Moldvában, az öt székely bukovinai faluban, az Al-Dunánál fekvő Hertelendyfalván, és a közeljövőben rögzítik Szerbiában a bácskai évek helyszíneiről készülő képsorokat – mondta Kindl Gábor rendező. A filmhez mintegy 50 interjút vettek, illetve vesznek fel, köztük csaknem tíz, még Bukovinában született idős ember idézi fel emlékeit. Megszólal Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Tamás Menyhért író, Fazekas Tibor Németországban élő, a székely nyelvjárásokat kutató nyelvész és Kóka Rozália mesemondó, Fábián Éva népdalénekes pedig az eredeti helyszíneken énekel székely népdalokat.

A bukovinai székelyek hányattatásairól Sára Sándor készített elsőként háromrészes dokumentumfilmet 1987-ben. A mostani film rendezője megjegyezte, hogy nem akarnak versenyre kelni a klasszikus alkotással, munkájuk a még fellelhető emlékeket igyekszik bemutatni. Az egész estés, közösségi gyártásban készülő filmet november 16-án vetítik Bonyhádon, és január 7-re, a madéfalvi veszedelem évfordulójára a székely településre is meghívást kaptak.

Illés Tibor, a filmkészítést segítő Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy egyre kevesebb székely emlékkel találkoznak a bukovinai falvakban. Ezúttal azt tapasztalták, hogy az andrásfalvi temetőben eltűntek a sírkeresztek, Hadikfalván a ma ortodox hívek által használt régi templomban ugyanakkor megőrizték a katolikus oltárt. „A film arról is szól, hogy mi, akik nem ott születtünk Bukovinában, hogyan őrizzük meg a székelységünket” – fogalmazott. A képsorokon bemutatják a kismányoki székely házat, az évente megrendezett néprajzi tábort és a bukovinai táncokat őrző néptáncegyütteseket is.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 666
szavazógép
2019-07-05: Nyílttér - :

Miért fontos szelektíven gyűjteni? (Visszajelzés)

A szelektív gyűjtés kötelezettségére három ok van: a természet megóvása, az erre kötelező törvények, valamint a csillagászati mértékű drágítás megelőzése.
A Háromszék június 28-i számában Ancu Mária olvasó azt fejti ki, hogy neki sajnálatos módon alig van műanyag-, üveg-, fém- vagy papírhulladéka, így nincs szelektív hulladéka sem. A probléma az ő megfogalmazásában az, hogy szemetelésre kényszeríti a Tega által alkalmazott szelektív gyűjtési stratégia.
2019-07-05: Magazin - :

Évi kétmilliárd tonna szemét

Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ, ezzel a mennyiséggel 822 ezer olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni – derül ki a Verisk Maplecroft globális kutatócég által készített tanulmányból, amely 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgálta.