Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Évi kétmilliárd tonna szemét

2019. július 5., péntek, Magazin

Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ, ezzel a mennyiséggel 822 ezer olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni – derül ki a Verisk Maplecroft globális kutatócég által készített tanulmányból, amely 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgálta.

A 2,1 milliárd tonna hulladéknak csak mintegy 16 százalékát, 323 millió tonnát hasznosítanak újra évente, és 46 százalékától, 950 millió tonnától nem fenntartható módon szabadulnak meg – olvasható a cég honlapján ismertetett tanulmányban.

A legnagyobb hulladéktermelő az Egyesült Államok, ahol évente fejenként 773 kilogramm kommunális hulladék keletkezik, ami a globális mennyiség 12 százalékát, 239 millió tonnát tesz ki, miközben az ország a világ népességének csupán 4 százalékát adja. Ezzel szemben Kína és India, amely a globális népesség 36 százalékát adja, a világ kommunális hulladékának 27 százalékát állítja elő. Egy amerikai háromszor annyi hulladékot termel, mint egy kínai, és hétszer többet, mint egy etiópiai. A kelet-afrikai országban a legalacsonyabb a hulladéktermelés. A magasan fejlett európai és észak-amerikai országok, az Egyesült Államok, Hollandia, Kanada, Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország és Ausztrália lakói termelik a legtöbb hulladékot. Az Egyesült Államokban azonban csak a kommunális hulladék 35 százalékát hasznosítják újra, szemben a németországi 68 százalékkal.

„Mivel már nem szállíthatják Kínába, az amerikai hulladék egy nagy részét egyszerűen elégetik, nincs megfelelő infrastruktúra a hulladékprobléma kezelésére” – mondta Will Nichols, a cég környezetkutató részlegének vezetője. Kína, Thaiföld, Vietnam és Malajzia a közelmúltban betiltotta a hulladékimportot. „Az ázsiai országok nem akarnak a világ szemétlerakói lenni. A Fülöp-szigeteki és a kanadai kormány között a közelmúltban feszültség alakult ki amiatt, hogy a délkelet-ázsiai ország visszaküldött 69 konténernyi hulladékot Kanadának” – fűzte hozzá a kutató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-07-05: Magazin - :

Dokumentumfilm a bukovinai székelyekről

Maroknyi székely címmel újabb dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről Bonyhádon; a film bemutatja a népcsoport kényszerű vándorlását Madéfalvától a Dél-Dunántúlig, és megszólaltatja az 1944-es Magyarországra menekülés még élő résztvevőit.
2019-07-05: Máról holnapra - Farkas Réka:

Rossz döntés gyatra eredménye

Visszaüt a kormány általános, minden közalkalmazottat egyformán érintő fizetésemelése, szépen lassan kiderül ugyanis, sem munkájuk minősége, sem elégedettségük nem lett nagyobb. Szükség volt a bérek kiigazítására, ám a módszer, amelyet a szociáldemokrata kormány választott, egyáltalán nem bizonyult hatékonynak. Nemcsak az a gond, hogy Romániában ismét jelentősen többet keresnek azok, akik az államnak dolgoznak, mint a magánszférában tevékenykedők, hanem az is, hogy ugyanakkora fizetést kap a rossz tanár, mint a jó, a gyenge orvos, mint szakértő kollégája, az unott, undok tisztviselő, mint a szolgálatkész, kedves. És minden utólagos korrekcióra tett próbálkozás elégedetlenséget szül, kimutatja, mennyire rosszul, fejetlenül működik az adott ágazat.