Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Táncot és énekszót az iskolákba

2019. július 6., szombat, Közélet

Mintegy hatvan háromszéki, Hargita és Brassó megyei felnőtt és iskolás részvételével kézműves- és néptáncműhelymunka zajlott a csernátoni Hanna Panzióban a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza közös szervezésében.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az immár tizennegyedik alkalommal megszervezett találkozó résztvevőinek zöme évről évre visszatérő pedagógus, akik az iskolai és azon kívüli oktatásban is hasznosíthatják a tanult ismereteket. Többen saját gyermekeikkel voltak jelen a táborban. A tánc és ének tanítására összpontosító műhelymunka célja bebizonyítani ezek nevelő, anyanyelvformáló mivoltát. Virág Endre főszervező bízik az összefogás erejében, a hagyományok népszerűsítésében látja a jövőt, szeretné, ha újra ének és tánc zengené be az iskolák udvarait. „Ha elveszítjük gyökereinket, emberként megmaradunk, de nemzetként nem” – hangsúlyozta a főszervező.   

Az ötnapos tábor ideje alatt a széki táncokat és azok módszertanát Both József táncszakelőadó és Both Zsuzsa szakirányító oktatta, a kézműves-foglalkozás – gyöngyfűzés és nemezelés – Kolozsi Ildikó és Szász Etelka szakoktatók vezetésével zajlott. Hétfőn Haszmann Pál csernátoni helytörténész Jelképtárunk címmel nyújtott ismeretterjesztő előadást, kedden Kinda István néprajzkutató Hagyományos népi mesterségek Háromszéken – régen és ma témában értekezett, szerdán Both Zsuzsa kézműves, néprajzkutató Jeles napok és ünnepi szokások, csütörtökön Kakas Zoltán néprajzkutató Beszélő kövek című néprajzi előadása színesítette a délutánt, pénteken délután pedig Both József táncszakelőadó A tánc és társadalmi környezete című előadása szerepelt a programban.

A táncoktatások és énektanulások alatt, valamint az esti táncházban Ábri Béla, Csűrös Imre és Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-07-06: Közélet - :

Magyar ünnep Nagyszebenben

Tíz évvel ezelőtt a Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága eldöntötte, hogy a tagok és a nagyszebeni magyar közösség gulyásfőzés iránti szenvedélyét megosztja a nagyvilággal. Annak tudatában, hogy a gulyás a jegyzett magyar hungarikumok egyike, a szervezők ezt a nevet adták az általuk kezdeményezett többnapos gasztrofesztiválnak.
2019-07-06: Jegyzet - László Zsuzsa:

Szabadság (Kármentő)

Kitört a nyár, és szinte mindenki színesebbé vált. Pedig télen, sötétebb időben kéne „tarkítani”, merthogy kívülről befelé is képesek vagyunk hatni borongósabb lelkünkre. A színek sokat segíthetnek. Van, aki meg is próbálja. De ilyenkor, nyáron mindenki kivirul... És tervezget, hová, merre tudna végre kiszakadni az egész éves taposómalomból. Ha lehet, és megteheti, minél távolabbra.