Támogatás fiatalok alkalmazására

2019. július 9., kedd, Gazdakör

Támogatást kapnak azok a mezőgazdasági termelők, akik fiatalokat alkalmaznak gazdaságaikban. Az állami támogatás folyósítását a 2018-ban hozott 336-os törvény teszi lehetővé, ennek alkalmazási módszertanát a 2019-ben elfogadott 325-ös kormányhatározat szabja meg.

Az előírások értelmében a program a fiatalok mezőgazdaságban, élelmiszeriparban és akvakultúrában való alkalmazását hivatott támogatni meg nem határozott vagy legalább egy évre érvényes, meghatározott időszakra szóló munkaviszony mellett. A támogatást egy évig folyósítják az alkalmazónak, ha legalább két negyven évnél fiatalabb alkalmazottal köt munkaszerződést. A munkáltatónak legalább engedélyezett magánszemélyi státussal kell rendelkeznie.

A támogatás havi értéke a következőképpen alakul: felsőfokú, mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy akvakultúrai tanulmányokkal rendelkezők esetében 1000 lej; szakirányú, középfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a rövid távú mezőgazdasági szakmai képzést elvégzők esetében 750 lej; képzés nélküliek esetében 500 lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2173
szavazógép
2019-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Gyakorlatilag elfogyott a pályázható pénz (Vidékfejlesztés)

Az uniós jóváhagyás szerint a 2014–2020 közötti időszakban 9,472 milliárd euró pályázható a vidékfejlesztési tervben, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kellett kötelezően hozzátenni. A vidékfejlesztési terv 15 nagy intézkedésre (pályázási területre) és több alfejezetre (programra) oszlott, ezen rendszer szerint hirdették meg a pályázatokat. A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség a hangsúlyt most a nyertes és megvalósult pályázatok kifizetésére fekteti.
2019-07-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gabonabetakarítás előtt a gazdák

Elkészítette 2019-re és 2020-ra vonatkozó, Summer 2019 nevű jelentését az Európai Bizottság, amelyben többek között a gabonatermesztéssel kapcsolatos adatokra is kitérnek. Ezek szerint a kedvezőtlen időjárás ellenére – Európa egyes részein a szárazság, máshol a nagy mennyiségű csapadék okoz komoly károkat – nőni fog az Európai Unió gabonatermelése. Ezzel szemben a becslések szerint tavalyhoz képest csökkenni fog a gabonával bevetett területek összfelülete, amely 56 millió hektár lesz – áll a jelentésben.