Mi, hol, mikor?

2019. július 9., kedd, Mi, hol, mikor?

Fókuszban Székelyföld
A Székelyföldi Közpolitikai Intézet (SZKI) Fókuszban Székelyföld című előadás-sorozatának célja bemutatni a Székelyföld aktuális társadalmi, gazdasági, politikai folyamatait vizsgáló társadalomtudományi kutatások friss eredményeit. Az intézet saját kutatásainak ismertetése mellett a szervezők fontosnak tartják a régióval foglalkozó más szakemberekkel való együttműködést, eszmecserét, munkájuk bemutatását a sepsiszentgyörgyi és székelyföldi érdeklődő közönség számára.

Az első előadásra ma 18 órától kerül sor az SZKI székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 8. szám, B2-es iroda), témája: Etnikai alapú jövedelmi és gazdasági egyenlőtlenségek Székelyföldön. Előadók: Csata Zsombor, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa, a BBTE oktatója: A közigazgatási elit vizsgálatának lehetőségei a vagyonnyilatkozatok alapján – Marosvásárhely példája; Székely István Gergő, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója: Etnikai egyenlőtlenségek a közszférában Kovászna megyében.

Zene
SZIMFONIKUS NAPOK. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében szerdán 19 órától kerül sor a 10. Szimfonikus Napok zárókoncertjére a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Sepsi Kamarazenekar, a Voces kamarakórus, meghívott: Luiza Zan dzsesszénekesnő és Pakot István énekes. Művészeti irányító: Cserkész Emese. A belépés díjtalan.

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től : Aranyszalagtár – 1978-ban Labancz Frida munkatársunk a vargyasi iskolába látogatott Szécsi Antal igazgató meghívására. Negyven évvel a tévéfelvétel után újra bemutatjuk a filmet. * Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiája románul – a Marius Tabacu fordításában, a Román Kulturális Intézet gondozásában megjelent kiadást a bukaresti Bookfest könyvvásáron mutatták be. * Útilapu – a Vargyas-szoros barlangjaival, mészkőszirtjeivel, jellegzetes élővilágával Székelyföld egyik érdekes természeti ritkasága. Felügyeletét egyelőre az Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület végzi, de nem lehet tudni, meddig. Túravezetőnk, Demeter Zoltán a látnivalók mellett egyesületük történetét is elmeséli, megemlékezve Dénes István geológusról, akinek a kezdeményezésére több erdővidéki területet nyilvánítottak védetté, s aki szurdokvölgy jelentős kutatója volt.

XXV. székelyföldi tánctábor
Július 21–28. között tartják Felsősófalván a XXV. székelyföldi tánctábort. A következő táncokat oktatják: július 22–24. között magyarózdi táncok – Rácz Lajos, Szabó Mercédesz; július 25–27. között pálpataki táncok – László Csaba, Lőrincz Hortenzia; egész héten sóvidéki táncok – László Zsolt, László Anna Ildikó kezdőknek és Forgács Zsombor, Kincses Olga gyermekeknek; egész hé­ten esténként egy óra nagybúni táncok – László Csaba, Lőrincz Hortenzia. Zeneoktatás: sóvidéki zene, szászcsávási zene a szászcsávási zenészekkel – irányító: Sinkó András. Énekoktatás: László Anna Ildikó. Muzsikálnak: a Heveder (Sepsiszentgyörgy), Soroglya (Nagyvárad), Jámbor István Dumnyezó (Szászcsávás), Kóré Géza (Székelyszenterzsébet), Miklós Károly (Parajd) és zenésztársaik. Előadásokat tart: Hadnagy Jolán, Kincses Kálmán, Könczei Árpád, Szász Tibor, Dresch Mihály. Tábori programok: székelyföldi és kisküküllőmenti tánccsoportok és egyéni előadók bemutatója; helyi kézműves-foglalkozások megtekintése; esténként táncház (adatközlők lépnek fel), szórakoztató programok; kirándulási lehetőségek (Szovátára a Medve-tóhoz, a parajdi sóbányába, a korondi kerámiaműhelyek megtekintése). Jelentkezni július 12-ig lehet a következők feltüntetésével: név (csoportok esetén névsor), cím, vegetáriánus étkezést igényel-e, milyen szállásra tart igényt, zenészek esetében, hogy milyen hangszeroktatásra jelentkeznek. Iratkozni a következő címen lehet: László Csaba, 537323 Rugăneşti – Rugonfalva 82. szám, Románia; telefon: 0266 242 927 vagy 0749 331 324; e-mail: csaba.laszlo@gmail.com, honlap: pipacsok.ro.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Csodapark – amerikai–spanyol animációs vígjáték, magyarul beszélő; 18.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 17 órától A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelem – olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal; 18.45-től Mágikus éjszaka – olasz vígjáték, román felirattal; 20.45-től Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, magyarul beszélő; 21 órától Saf – német–török–román filmdráma, román felirattal.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szerdán 16–17.30 óráig Maksán a polgármesteri hivatalban, illetve 18–19.30 óráig Sepsibesenyőn a református imateremben fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Segítségre szorul
Továbbra is segítségre szorul a csíkszeredai Tulit Tibor, aki korábban az egyik helyi újság lapkihordójaként dolgozott. A férfi daganat miatt elvesztette az egyik szemét, egy már lezárult adománygyűjtést követően megműtötték, ám munkát azóta sem talált, hajléktalanszállón tengeti életét. Aki segítené őt, a következő számlára adományozhat: Tulit Tibor, R077BRDE210SV48552312100.

Kirándulás Lengyelországba
Kirándulást szervezek repülővel Lengyelországba augusztus 7–11. között (5 nap, 4 éjszaka). Varsóban meglátogatjuk a királyi palotát, a babamúzeumot, a Szent Anna-templomot és a wilanówi kastélyt, Zamośćban az UNESCO-világörökség reneszánsz óvárost, a zsinagógát, a ferencesek templomát, a katedrálist és a Zamoyski-kastélyt. Érdeklődni a 0741 926 776-os telefonszámon vagy a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen lehet.(788)

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei a július 1–8. közötti időszakban 797 esetet láttak el, közülük 194 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A következő esetek fordultak elő: 26 szív- és érrendszeri; 72 ideggyógyászati; 84 sebészeti; 271 belgyógyászati; 159 gyermekgyógyászati; 37 nőgyógyászati, 40 pszichiátriai, 108 ortopédiai sürgősség. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel 4 személyt, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 9 személyt fogadtak, és 13 ittas állapotban került személyt részesítettek kezelésben. 18 személy kereste fel a sürgősségi osztályt kullancscsípés miatt. Ebben az időszakban 6 lány és 9 fiú jött a világra.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utca 2. szám alatti Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2019-07-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér, sógornő, anyós, rokon, szomszéd, az angyalosi születésű szentkirályi
özv. NÉMET MÁRTONNÉ
(szül. IMREH)
82 éves korában csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2019. július 9-én, kedden 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól a szentkirályi katolikus temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4312741
2019-07-09: Sport - :

Bokor János távozik a szakmai stábból (Labdarúgás)

A hamarosan rajtoló bajnokságra készülő Sepsi OSK tegnap meglepő bejelentést tett, amely szerint személyes okokra hivatkozva, közös megegyezéssel távozik a háromszéki labdarúgóklubtól Bokor János sportigazgató.