Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. július 9., kedd, Belföld

ZAVARNAK A MAGYAR FELIRATOK. Három helységnévtáblát rongáltak meg Etéden: a kétnyelvű táblákon lefestették a magyar feliratot. Az esetre Gagy unitárius lelkésze, Gál Zoltán hívta fel a figyelmet. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke úgy tudja, hogy a vandalizmus július 4-én történhetett. Az elöljáró tegnap feljelentést tett a rendőrségen, és a lakosság segítségét is kérte a tettesek azonosításához. (Székelyhon)

  • Fotó: borbolycsaba.ro
    Fotó: borbolycsaba.ro

MAGYARELLENESSÉG SZÉKELYUDVARHELYEN. Erdély román föld – hirdeti egy felirat az elsöprő többségében magyarok lakta Székelyudvarhelyen egy kazánház falán. Egy másik felirat az úzvölgyi temetőfoglalásra emlékeztet – Úzvölgye 2019 – , a harmadik már a röhejes kategóriába tartozik: Románia Besszarábia – hirdeti a szerző, aki szerint tehát nem Romániának kellene Moldovát bekebeleznie, hanem fordítva. A falfirkákat egy helyi polgár fényképezte le és tette közzé szombat este.  „Ma este hazaérve ez a látvány fogadott. Elég elszomorítónak tartom, hogy kisvárosunkban ilyesmi előfordul. Székelyudvarhely, Sziget utcai kazánház...” – írta. A kérdés már csak az, hogy felelőtlen hülyegyerekek vagy tudatos provokátorok műve az egész. (Főtér)

UDREA HAZATÉRT. Másfél évnyi távollét után hazatért Romániába Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, és ezt ő maga is bejelentette közösségi oldalán. Önként adtam fel menekülti státusomat Costa Ricán – írta, és hozzátette: már tavaly decemberben eldöntötte, hogy hazajön, de véglegesíteni kellett kislánya dokumentumait és le kellett zárni a kiadatási eljárást. Elena Udrea Romániában szeretné megkeresztelni és felnevelni gyermekét, és úgy véli, hogy itthonról pereiben is jobban fog tudni védekezni a „visszaélések” ellen, mint egy távoli országból. Udrea 2018 elején a bírósági eljárások elől menekült Costa Ricába, ahol gyermeket szült, de 13 nappal később, tavaly októberben – az ellene Romániában kimondott ítélet után, amelyben hatévi börtönt szabtak ki rá a Bute-gála-ügyben – őrizetbe vették. Karácsonykor azonban szabadon is engedték, mert az alkotmánybíróság törvénytelennek minősítette a legfelsőbb bíróság öttagú tanácsainak létrehozását, és emiatt a jogerős ítélet végrehajtását felfüggesztették. De ez a per még folytatható, és három másik korrupciós eljárás is folyik ellene. (Digi24)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-07-09: Belföld - :

Emberek is sérültek

Több mint száz fát döntött ki országszerte a vihar, 36 épület tetőszerkezetét rongálta meg az erős szél, nyolc villanyoszlop dőlt ki, ingatlanokban, gépkocsikban tett kárt az időjárás szombat estétől hétfő reggelig. A rövid ideig tartó, heves viharok 12 megye 26 településén és a fővárosban okoztak károkat.
2019-07-09: Belföld - :

Keresik a kódex hibáit

Az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási kódexet a Nemzeti Liberális Párt. Az ellenzéki alakulat elnöke, Ludovic Orban elmondta: munkacsoportot hoznak létre, hogy rábukkanjanak az esetleg fennálló alkotmányellenességre, és ha ilyen elemeket találnak, a nép ügyvédjét fogják felkérni, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a kódex ellen.