Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Keresik a kódex hibáit

2019. július 9., kedd, Belföld

Az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási kódexet a Nemzeti Liberális Párt. Az ellenzéki alakulat elnöke, Ludovic Orban elmondta: munkacsoportot hoznak létre, hogy rábukkanjanak az esetleg fennálló alkotmányellenességre, és ha ilyen elemeket találnak, a nép ügyvédjét fogják felkérni, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a kódex ellen.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A jogszabályt egyébként többen is kifogásolják különböző okokból. Vannak, akik túlságosan magyarbarátnak tartják, és ezért tüntetést is szerveztek Bukarestben, a magyar fél azonban úgy látja, hogy a változtatás már meglévő jogokat vesz el a nemzeti közösségtől. Erre világított rá Pászkán Zsolt Románia-szakértő is, aki tegnap azt nyilatkozta, hogy a sürgősségi kormányrendelettel módosított román közigazgatási kódex csorbítja a romániai magyar közösség jogait, anyanyelvhasználatát. Pászkán szerint a bukaresti tüntetés mögött álló két civil szervezet a magyar kisebbség bármilyen jogát következetesen kiváltságnak nevezi és a globálisan elfogadott együttélési szabályokat a román nemzet megalázásának tekinti. Ugyanakkor hangsúlyozta: a módosítással kapcsolatban – a magyar kisebbség túlzott jogaira hivatkozva – alkotmánybírósági panaszt nyújtott be többek között Klaus Iohannis államfő is.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2019-07-09: Belföld - :

Hírsaláta

ZAVARNAK A MAGYAR FELIRATOK. Három helységnévtáblát rongáltak meg Etéden: a kétnyelvű táblákon lefestették a magyar feliratot. Az esetre Gagy unitárius lelkésze, Gál Zoltán hívta fel a figyelmet. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke úgy tudja, hogy a vandalizmus július 4-én történhetett. Az elöljáró tegnap feljelentést tett a rendőrségen, és a lakosság segítségét is kérte a tettesek azonosításához. (Székelyhon)
2019-07-09: Belföld - :

Menesztené Neagát

Az országos útügyi társaság (CNAIR) elnökének leváltását kérte Răzvan Cuc szállításügyi minisztertől Viorica Dăncilă tegnap, mert elégedetlen az infrastrukturális beruházások ütemével.