Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzetközi kollokvium VarsóbanErdélyi fejedelmek címerhasználatáról

2019. július 10., szerda, Magazin

Sepsiszentgyörgyi előadója is volt a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumának, melyet a lublini unió 450 éves évfordulója alkalmából Lengyelország fővárosában, Varsóban tartottak július 2–4-e között a Lengyel Heraldikai Társaság társszervezésében. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményéből kiderül, a konferencia egyetlen magyar (egyben egyetlen romániai) résztvevője a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus volt, aki az Erdély trónján ülő Báthoryak címerhasználatáról tartott előadást.

  • Szekeres Attila István előadás közben. Fotó: Krzysztof Tadeusz Wyrzykowski
    Szekeres Attila István előadás közben. Fotó: Krzysztof Tadeusz Wyrzykowski

A szakember a helyszínhez és időszakhoz igazította előadását, hisz az 1569. július 1-jén Lublin városában tartott lengyel-litván közös országgyűlésen a Lengyel Királyság és a Litván Nagyfejedelemség közösségének (nem a mai értelemben vett respublikájának) létrejötte után, 1576-ban a nemesség Erdély fejedelmét, Báthory Istvánt választotta uralkodóvá.

A július 2-án a Lengyel Nemzeti Levéltárban tartott ünnepélyes megnyitó keretében bemutatták a tavaly az UNESCO Világemlékezet Listájára felvett, 78 függőpecséttel megerősített, pergamenre írt  alapító okmányt.

Az előadók nagy része nyugat-európai államokból érkezett, de volt kanadai és közép-amerikai szakember is.

A kollokvium harmadik napján közgyűlést tartott a Nemzetközi Genealógiai Akadémia, valamint a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség. Utóbbi az elnök Pier Felice degli Uberti javaslatára meghívta tagjai sorába a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet.

A szervezet elnöke, Szekeres Attila István rendezvényen való részvételét Sepsiszentgyörgy város önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa támogatta. (M. I.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-07-10: Magazin - :

Egy a tábor: Tusványos (XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor)

Egy a tábor mottóval szervezik idén július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A két hét múlva kezdődő Tusványos témája Európa és Erdély jövője lesz, emellett pedig a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, jelenleg politikai programfelelőse elmondta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak. A programok 27 helyszínen 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak.
2019-07-10: Magazin - :

Anyagi nehézségekkel küzd a kolozsvári magyar színház

Az anyagi nehézségek határozták meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn lezárult 226. évadját – nyilatkozta Tompa Gábor igazgató. Elmondta: a színház folyamatos anyagi bizonytalanságban működött. Az évad nyolc bemutatója közül három a korábbi évadtervben is szerepelt, és az épp lezárult évadra tervezett egyik előadásukat a következőre kellett elhalasztani.