Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Anyagi nehézségekkel küzd a kolozsvári magyar színház

2019. július 10., szerda, Magazin

Az anyagi nehézségek határozták meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn lezárult 226. évadját – nyilatkozta Tompa Gábor igazgató. Elmondta: a színház folyamatos anyagi bizonytalanságban működött. Az évad nyolc bemutatója közül három a korábbi évadtervben is szerepelt, és az épp lezárult évadra tervezett egyik előadásukat a következőre kellett elhalasztani.

  • Jelenet a Tompa Gábor rendezte Velencei kalmárból
    Jelenet a Tompa Gábor rendezte Velencei kalmárból

Az igazgató megjegyezte: a bemutatott előadások jelentős hányada pályázati forrásokból, együttműködések révén valósult meg, mivel az intézmény állami finanszírozása akadozik. Példaként elmondta, hogy a román parlament által csak márciusban elfogadott idei költségvetésben megszabott állami támogatás csupán hatvan százalékát teszi ki annak az összegnek, amelyet a színház a korábbi években kapott, de az elmúlt hónapokban ennek a megítélt összegnek is csak a 35-40 százalékát utalták át a színháznak – ez a fizetések és a közüzemi számlák kifizetésére sem elegendő.

Tompa Gábor az anyagi nehézségeknek tulajdonította, hogy az évadban csak egy nagytermi előadást mutatott be a társulat. Úgy vélte: a nehéz körülmények ellenére voltak szakmai eredményeik, például a bemutatók mellett sikerült megszervezniük az Interferenciák színházi fesztivált, előadásaikat pedig több nemzetközi fesztiválra is meghívták.

Az igazgató úgy vélekedett, hogy az anyagi nehézségek nem nyomták rá a bélyegüket a produkciók színvonalára. Hozzátette: a kolozsvári társulat mindig nyitott volt a sokszínűségre, sokféle műfaj előadásával próbálkozott. Azt viszont elengedhetetlennek tartotta, hogy az előadások neveljenek is, ne csak szórakoztassanak.

A tizenhét jelentős európai színházat tömörítő Európai Színházi Unió (UTE) elnöki tisztségét is betöltő igazgató elmondta, a tisztségbe való megválasztásakor azt vállalta, hogy feléleszti az unió fesztiválját. Ilyen fesztiválokat évente szerveztek 2008-ig, ekkor azonban megszakadt a sorozat. Az ezt újraindító fesztivált Kolozsvárra tervezik november második felében, és az a céljuk, hogy az UTE-t alkotó színházak közül legalább 12 elhozza Kolozsvárra egy-egy produkcióját. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 665
szavazógép
2019-07-10: Magazin - :

Erdélyi fejedelmek címerhasználatáról (Nemzetközi kollokvium Varsóban)

Sepsiszentgyörgyi előadója is volt a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumának, melyet a lublini unió 450 éves évfordulója alkalmából Lengyelország fővárosában, Varsóban tartottak július 2–4-e között a Lengyel Heraldikai Társaság társszervezésében. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményéből kiderül, a konferencia egyetlen magyar (egyben egyetlen romániai) résztvevője a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus volt, aki az Erdély trónján ülő Báthoryak címerhasználatáról tartott előadást.
2019-07-10: Belföld - :

Novemberben lesz az elnökválasztás

November 10-én tartják az elnökválasztást Romániában, ha pedig akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével. Az erről szóló határozatot – az állandó választási hatóság javaslatára – tegnap fogadta el a kormány. Az alkotmány csak az elnöki mandátum ötéves időtartamáról és kezdetének időpontjáról rendelkezik, az elnökválasztás időzítéséről nem. A novemberben megválasztandó államfő december 21-én lép hivatalba, ekkor jár le ugyanis a tisztségben lévő elnök ötéves mandátuma.