Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Novemberben lesz az elnökválasztás

2019. július 10., szerda, Belföld

November 10-én tartják az elnökválasztást Romániában, ha pedig akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével. Az erről szóló határozatot – az állandó választási hatóság javaslatára – tegnap fogadta el a kormány. Az alkotmány csak az elnöki mandátum ötéves időtartamáról és kezdetének időpontjáról rendelkezik, az elnökválasztás időzítéséről nem. A novemberben megválasztandó államfő december 21-én lép hivatalba, ekkor jár le ugyanis a tisztségben lévő elnök ötéves mandátuma.

  • Forrás: Observator
    Forrás: Observator

Az elnökválasztásig várhatóan hatályba lép az a törvény is, amelyet Klaus Iohannis államfő felszólítására múlt heti rendkívüli ülésszakán fogadott el a parlament a külföldi voksolás megkönnyítésére. A cél az volt, hogy ne legyenek hosszas sorok a külföldi választókörökben, és hogy minden román állampolgár élni tudjon választási jogával, mivel az előző elnökválasztáson és az idei EP-választáson is botrányokat okozott, hogy sokan többórás várakozás után sem tudtak urnához járulni, a megszabott idő lejártával ugyanis a szavazási helyeket bezárták. Ezentúl azonban a külföldön élő vagy ott tartózkodó román állampolgárok nem csupán a voksolásra kijelölt vasárnapon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat.

Levélben is lehet szavazni: a kihirdetésre váró jogszabály – előzetes regisztrációhoz kötve – az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be.

A tisztségben levő államfőt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában, 2014. november 16-án a voksok 54 százalékával választották meg, ellenfele az akkori szociáldemokrata kormányfő, Victor Ponta volt. Klaus Iohannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik, volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt – amelynek jelenlegi vezetőivel tegnap is tárgyalt az államfő – közölte, hogy támogatja ebben. Más jelölt egyelőre nem ismert: a Szociáldemokrata Párt – amelynek több politikusa is jelezte, hogy megpályázná a tisztséget – augusztus 3-án tartandó kongresszusán dönt arról, hogy kit indít az elnökválasztáson, és még az sincs kizárva, hogy a kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu mögé sorakozik fel; a Mentsétek meg Romániát Szövetség és Dacian Cioloş volt kormányfő pártja közös jelöltjét várhatóan jövő hé­ten nevezik meg.

Az elnökválasztásnak azért van akkora jelentősége, mert a közvetlenül megválasztott államfőnek nemcsak jelképes szerepe van, hanem tényleges hatalommal bír számos fontos tisztségviselő – köztük a miniszterelnök, a titkosszolgálati vezetők, a vezérkari főnök vagy ügyészségi vezetők – kinevezésénél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2019-07-10: Magazin - :

Anyagi nehézségekkel küzd a kolozsvári magyar színház

Az anyagi nehézségek határozták meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn lezárult 226. évadját – nyilatkozta Tompa Gábor igazgató. Elmondta: a színház folyamatos anyagi bizonytalanságban működött. Az évad nyolc bemutatója közül három a korábbi évadtervben is szerepelt, és az épp lezárult évadra tervezett egyik előadásukat a következőre kellett elhalasztani.
2019-07-10: Belföld - :

Bíróság dönt a megyehatárról (Úzvölgye)

Eredménytelenül végződött a Hargita és Bákó megye határvitájában egyeztetni próbáló vegyes bizottság tegnapi ülése Gyimesbükkön. A két megye prefektusa által összehívott és az érintett települési és megyei önkormányzatok elöljáróinak, illetve a két megye kataszteri hivatalainak részvételével tartott ülésen csak olyan jegyzőkönyv született, amely az össze nem egyeztethető álláspontokat tartalmazza.