Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elmarasztalták Romániát

2019. július 10., szerda, Belföld

Románia kevés intézkedést hozott a törvényhozók, bírák és ügyészek korrupciójának megakadályozására, és nem adott megnyugtató választ az igazságszolgáltatás vitatott reformjával kapcsolatos aggályokra – állapította meg az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete (GRECO) Romániáról szóló, tegnap közzétett jelentésében.

  • Forrás: G4Media
    Forrás: G4Media

A GRECO főleg amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Romániában külön vádhatóságot (SIIJ) hoztak létre az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, és ezt Bukarest a GRECO erre vonatkozó határozott ajánlása ellenére sem számolta fel. Az ET szakértői szerint ugyanis a különleges ügyészség hatásköri konfliktusokhoz vezet és visszaélésekre alkalmas. Azt is kifogásolja a testület, ahogyan Románia az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosította: korlátozta az ügyészek mozgásterét, valamint bevezette a bírák és ügyészek személyes felelősségre vonását a téves igazságszolgáltatási döntések esetén. Az ET szakértői szerint mindez komolyan veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. A jelentés szerint a törvényhozók, a bírák és az ügyészek korrupciójának megelőzése érdekében 2015-ben megfogalmazott 13 ajánlás közül Románia csak négyet léptetett teljes egészében életbe, hármat részlegesen hajtott végre, hatot pedig egyáltalán nem alkalmazott. A GRECO felkéri a román hatóságokat, hogy a legrövidebb időn belül hozzanak határozott intézkedéseket az ajánlásoknak megfelelő, kézzelfogható előrelépés érdekében. Ebben az összefüggésben a GRECO üdvözli Viorica Dăncilă kormányfő június 4-i bejelentését, miszerint szándékában áll lemondani az igazságügy területén kezdeményezett ellentmondásos reformokról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-07-10: Belföld - :

Bíróság dönt a megyehatárról (Úzvölgye)

Eredménytelenül végződött a Hargita és Bákó megye határvitájában egyeztetni próbáló vegyes bizottság tegnapi ülése Gyimesbükkön. A két megye prefektusa által összehívott és az érintett települési és megyei önkormányzatok elöljáróinak, illetve a két megye kataszteri hivatalainak részvételével tartott ülésen csak olyan jegyzőkönyv született, amely az össze nem egyeztethető álláspontokat tartalmazza.
2019-07-10: Belföld - :

Kétszáznál több eljárás

A május 26-ai európai parlamenti választások kapcsán 217 büntetőjogi ügyiratcsomót nyitottak – közölte Carmen Dan. A belügyminisztert tegnap hallgatta meg az EP-választások kapcsán jelzett és a közbeszédben szóba kerülő esetleges rendellenességeket kivizsgáló parlamenti különbizottság.