Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai Biztonsági és Együttműködési SzervezetKioktatás helyett partnerséget

2019. július 10., szerda, Világfigyelő

Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának – jelentette ki Szijjártó Péter tegnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem hivatalos külügyminiszteri értekezletén a szlovákiai Csorbató városkában.

  • Szijjártó Péter Csorbatón. Fotó: MTI
    Szijjártó Péter Csorbatón. Fotó: MTI

A magyar diplomácia vezetője a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd szükségességéről beszélt, hangsúlyozva, hogy az EBESZ olyan szervezet, amely lehetőséget ad az ilyen párbeszéd lefolytatására. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a közép-európai országok számára rendkívül fontos, hogy a Nyugat és Kelet között értelmes párbeszéd legyen, azért is, mert a közép-európai országok mindig veszítettek, amikor konfliktus volt. A nemzetközi politikában a kioktatás helyett a partnerségnek van itt az ideje – szögezte le a miniszter, rámutatva: ha a világpolitika egyes nagy szereplői továbbra is a kioktatásra akarják alapozni a politikájukat, az semmi jóra nem fog vezetni.

„Nekünk, közép-európaiaknak az az érdekünk, hogy Kelet és Nyugat észszerűen, a kölcsönös tiszteletre alapozva együtt tudjon működni” – mondta. Kifejtette: ha van köztük értelmes párbeszéd és együttműködés, akkor Közép-Európa is nagyobb biztonságban érezheti magát. A magyar diplomácia vezetője kijelentette: végre el kellene hinni minden egyes országról, minden egyes nemzetről, hogy ők tudják a legjobban, mi a jó nekik. „Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának” – szögezte le Szijjártó Péter.

A politikus a sajtónak nyilatkozva beszélt arról is, hogy a kelet-európai térségben számos alkalommal sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai. Ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartása nélkül nehéz nyugodt nemzetközi politikáról beszélni – jegyezte meg, és hozzátette, hogy az EBESZ-nek a jövőben is határozottan fel kell lépnie a nemzeti kisebbségek jogainak megsértése ellen. „Az elmúlt időszakban a magyar nemzeti kisebbségek is szenvedő alanyai voltak az ilyen jogsértéseknek, elsősorban Ukrajnában, ahol a magyar nemzeti közösség számos jogát megsértették, köztük az anyanyelvhasználat és az oktatás vonatkozásában. Azt várjuk az új ukrán elnöktől és az új ukrán vezetéstől, hogy szüntesse meg ezt a jogsértő állapotot” – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte: nyilvánvalóvá kell tenni, hogy elfogadhatatlan a keresztények üldözése a világban. „Véget kell vetni a keresztényüldözéseknek, és véget kell vetni annak, hogy számos nyugat-európai megközelítés azt sugallja: a keresztényellenesség volna az utolsó elfogadható formája a diszkriminációnak” – szögezte le.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2019-07-10: Belföld - :

Hírsaláta

VÉGRE EGY JÓ HÍR. Bírósági ítélet érvénytelenítette a csíkszeredai önkormányzatra tavaly kirótt, több mint 6000 lejes pénzbírságot, amelyet a városban kihelyezett kétnyelvű forgalmi táblák miatt osztottak ki a hatóságok.
2019-07-10: Világfigyelő - :

Kiállnak a külhoni magyarok mellett

A magyar külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás, jogaik és érdekeik védelme, illetve képviselete – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnap Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén. Kiemelte: meggyőződésük, hogy mindenképpen jobb a határon túli magyar közösségnek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival.