Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vizsgára készülnek a pedagógusok

2019. július 11., csütörtök, Közélet

A kizáró jellegű vizsgatanításon és a gyakorlati próbákon már túl vannak a versenyvizsgázni óhajtó pedagógusok, jelenleg a jövő heti írásbelire készülnek. Háromszéken 53 végleges katedrát, 198 helyettesítő állást és 1360 töredék katedrát hirdettek meg.

  • A Puskás Tivadar Szakközépiskolában rendezik a vizsgát. Albert Levente felvétele
    A Puskás Tivadar Szakközépiskolában rendezik a vizsgát. Albert Levente felvétele

A megyében 291 pedagógus jelentkezett az idei versenyvizsgára, közülük tizenhárman nem tartották meg a vizsgatanítást, egy pedagógus kiesett, 277-en jogosultak részt venni az írásbelin. A vizsgára iratkozottak közül harmincnégyen idén szereztek diplomát, de ez nem azt jelenti, hogy mindannyian a 2018/2019-es tanévben fejezték be az egyetemet, köztük vannak olyanok is, akik korábban végeztek, de csak ebben az évben tették le a pszichopedagógiai vizsgát. A végleges tanügyi állás elnyeréséért meg kell írni a hetest, 5 és 6,99 közötti eredménnyel helyettesítői és töredékkatedrára lehet jelentkezni. Aki nem éri el az ötöst, a következő tanévben nem taníthatja azt a tantárgyat, amiből megbukott.

A legtöbb végleges katedrát a román tanítók számára hirdették meg, itt tizenketten juthatnak álláshoz, hatan foglalhatnak el óvónői helyet szintén a román tagozaton, a testnevelési szakon pedig öten, a többi tantárgyból alig egy, két, három helyet kínálnak. A 198 helyettesítői állás teljes katedrát jelent, a töredékállások a heti tizennyolc óránál kevesebb óraszámú helyekre vonatkoznak. A július 17-i versenyvigát egyetlen központban tartják, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2019-07-11: Közélet - Farkas Réka:

Útjavítási visszásságok (Sepsiszentgyörgy)

Megmozdultak végre Sepsiszentgyörgyön is, nekifogtak az útjavításoknak, hisz jó fél év úgy telt el, mintha a városvezetés szabadságon lett volna – fejtette ki Bálint József, a helyi tanács EMNP-s képviselője. Értékelte az előrelépéseket, de szóvá tett jó néhány hiányosságot is.
2019-07-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Előadások, családi nap és koncertek Sugásfürdőn (Sic feszt, 2019)

Hosszas keresgélés árán megtalálta nevét, helyét és hangulatát is Háromszék nagyszabású ifjúsági rendezvénye, a SIC Feszt, mely a szórakozás, ismerkedés mellett remek lehetőség a következő generációval történő kapcsolatteremtésre. Erről Tamás Sándor, az RMDSZ területi elnöke beszélt tegnap az idei, augusztus 8–11. között tartandó fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. Az esemény idei mottója: #egyéletérzés – a szervezők ezzel Székelyföldre mint otthonra,  családra, lehetőségre kívánnak összpontosítani, ehhez kapcsolódóan ajánlanak előadásokat, rendezvényeket.