Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sic feszt, 2019Előadások, családi nap és koncertek Sugásfürdőn

2019. július 11., csütörtök, Közélet

Hosszas keresgélés árán megtalálta nevét, helyét és hangulatát is Háromszék nagyszabású ifjúsági rendezvénye, a SIC Feszt, mely a szórakozás, ismerkedés mellett remek lehetőség a következő generációval történő kapcsolatteremtésre. Erről Tamás Sándor, az RMDSZ területi elnöke beszélt tegnap az idei, augusztus 8–11. között tartandó fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. Az esemény idei mottója: #egyéletérzés – a szervezők ezzel Székelyföldre mint otthonra,  családra, lehetőségre kívánnak összpontosítani, ehhez kapcsolódóan ajánlanak előadásokat, rendezvényeket.

  • Több százan látogattak el a tavalyi családi napra. Fotó: Hárit
    Több százan látogattak el a tavalyi családi napra. Fotó: Hárit

Tíz évvel ezelőtt Háromszéki Szabadegyetemként indult, hat éve pedig SIC Feszt névvel szervezik  a főként háromszéki és székelyföldi fiatalokat célzó, előadásokat, koncerteket, különféle foglalkozásokat kínáló rendezvénysorozatot. Helyszíne ezúttal is Sugásfürdő lesz, ahová augusztus 8. és 11. között várják a szórakozni vágyó ifjakat és fiatal családokat, s bár regionális jellegű rendezvényről van szó, az évek óta fennálló partnerségre való tekintettel a szervezők a szórványban élő magyarság fiataljait is meghívták a fesztiválra – vázolta Kelemen Szilárd HÁRIT-elnök. Időszerű előadásokkal készülnek, téma lesz az egészséges életmód mellett a Z generáció, a környezetvédelem, az időmenedzsment, de  gazdasági kérdéseket is érintenek majd – sorolta. A programok és a fesztivál lebonyolításában önkéntesek segítik a szervezők munkáját – tavaly 150–200 fiatal csatlakozott hozzájuk –, s erre idén is lehetősége lesz az érdeklődőknek, akik mától regisztrálhatnak – fűzte hozzá Antal Balázs. A HÁRIT ügyvezető elnöke megjegyezte, az idei önkéntesek számára képzéseket is szerveznek, szervezeti menedzsmentről, személyiségfejlesztésről, az önkéntesség különféle formáiról tanulhatnak majd.

A család az egyetlen biztos mai háttér, valódi kötelék – egyebek mellett erre kívánják felhívni a figyelmet idén a SIC feszt népszerű programján, a családi napon. Grüman Éva főszervező szerint tavaly mintegy félezer család regisztrált, idén augusztus 10-én 10 és 18 óra között várják különféle interaktív foglalkozásokkal a látogatókat. Kiemelte, ezúttal Benedek Elek emléke előtt kívánnak tisztelegni a mesemondó születésének 160. évfordulója kapcsán, így Tündérország krónikása címmel pályázatot hirdetnek 1–4., 5–8., 9–12. osztályosok, illetve felnőttek számára. A pályázóktól július 31-ig várnak Elek apó meséiből ihletett saját történeteket a Hárit-irodában (a Beör-palota földszintjén) vagy az elekapocimborai@gmail.com e-mail-címre. Minden pályamunkát családi jeggyel jutalmaznak, a legjobb történeteket pedig a rendezvény ideje alatt a Friss FM rádióban is felolvassák.

Az RMDSZ területi szervezete kezdetek óta partnere a rendezvénysorozatnak, hiszen nemcsak az adminisztrációt, hanem a kapcsolatépítést is fontosnak tartjuk – fejtette ki Tamás Sándor. Úgy vélte, ma Székelyföldön több lehetőségük van a fiataloknak tanulásra, szórakozásra, vállalkozásra, mint tíz éve. Ennek kapcsán javasolta a szervezőknek, hívjanak meg a fesztiválra sikeres fiatal orvosokat, tanárokat, képzőművészeket, vállalkozókat, akiknek előadásai a pályakeresőket segíthetik.

A különféle programokat folk és borudvar, számos koncert, lemezlovasok fellépései színesítik, Sugásfürdőn koncertezik többek közt az USNK, Tamáska Gabriella, a Margaret Island, itt lesz DJ Pixa, DJ Shiver, s Japánból érkezik DJ Yaksa.   

A fesztivál további tudnivalói a sicfeszt.ro honlapon, illetve annak Facebook-oldalán érhetők el. A négynapos belépő ára elővételben 30 lej, a helyszínen váltott napi jegyért 15 lejt kell majd fizetni. A családi napon a 12 évnél fiatalabbaknak nem kell belépőt váltani, az idősebb gyermekek és felnőttek 15 lejes jeggyel látogathatják a programokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2019-07-11: Közélet - Fekete Réka:

Vizsgára készülnek a pedagógusok

A kizáró jellegű vizsgatanításon és a gyakorlati próbákon már túl vannak a versenyvizsgázni óhajtó pedagógusok, jelenleg a jövő heti írásbelire készülnek. Háromszéken 53 végleges katedrát, 198 helyettesítő állást és 1360 töredék katedrát hirdettek meg.
2019-07-11: Közélet - Iochom István:

Angol kézművestábor Kézdivásárhelyen

Tizennyolc 8–14 éves gyermek részvételével hétfőn kezdődött és holnap ér véget a kézdivásárhelyi Borudvaron levő Pajtában a Zelegor Törpmanó Egyesület által A világ kütyük nélkül jelszóval szervezett angol-kézműves bejárós tábor.