Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Függetlenség napi fogadásUgyanazokat az értékeket támogatják és védik

2019. július 11., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

  • David B. Cornstein és Orbán Viktor.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
    David B. Cornstein és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő a magyar–amerikai kapcsolatokat jellemezve úgy fogalmazott: az évek során nagyon színes kép alakult ki, tele izgalommal és érzelmekkel, voltak csúcspontok és mélypontok, jó és rossz idők. A magyarok úgy érzik, most jó idők járnak – közölte, köszönetet mondva David Cornsteinnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Hozzátette, szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés. Erre ma határozott igen a válasz – jelentette ki a miniszterelnök. Szavai szerint az amerikaiak jó okból vallják, hogy Amerika az első, és ugyanígy a magyarok is jó okból mondják, hogy Magyarország az első. Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, nemzeteik alapját pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor. Arról is beszélt, nem hajlandók elfogadni azt a modern politikai képmutatást, amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá – emelte ki.

Orbán Viktor szólt arról, hogy Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait: amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek. Ez az amiért Magyarország békében és stabilitásban érdekelt a régióban, és nagyon jól tudja, hogy ennek elérésének legjobb módja a tagság a NATO-ban, a világ legsikeresebb védelmi szövetségében – mondta.

Az Egyesült Államok történelmét felidézve a miniszterelnök kifejtette: 243 évvel ezelőtt az amerikaiak kinyilvánították országuk függetlenségét, és ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy kétségtelenül egy kivételes ország, egy kivételes nemzet jött létre. Orbán Viktor – aki legutóbb kilenc éve vett részt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén – végül arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatandó küzdelemben, akár a tárgyalótermekben, akár a csatatéren.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta: a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, minden amerikai együtt van, hogy megünnepelje a szabadságot, a jogállamiságot. Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2019-07-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Töredékét szerezték vissza a kiosztott élelmiszernek (Lejárt szavatosságú vaj és margarin)

Mindössze két tonnányit sikerült begyűjteni a hatóságoknak abból a több mint 17 tonna lejárt szavatosságú élelmiszer-adományból, mely még az előző hónapban érkezett Előpatakra. Az esetről Kovászna megye kormánybiztosi hivatalának jelzése nyomán értesült az állategészségügyi- és élelmiszer-biztonsági igazgatóság.
2019-07-11: Világfigyelő - :

Lemondott a washingtoni brit nagykövet

Lemondott tegnap Sir Kim Darroch, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete, akinek a Trump-kormányzatról szóló, gyakran igen lesújtó értékeléseket tartalmazó bizalmas diplomáciai táviratai a minap kiszivárogtak a brit sajtóhoz, diplomáciai válságot okozva a szoros szövetségesi viszonyt ápoló két ország között. Theresa May miniszterelnök elismerő szavakkal méltatta Sir Kim munkásságát, és mélységes sajnálkozásának adott hangot a nagykövet idő előtti távozása miatt.