Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lemondott a washingtoni brit nagykövet

2019. július 11., csütörtök, Világfigyelő

Lemondott tegnap Sir Kim Darroch, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete, akinek a Trump-kormányzatról szóló, gyakran igen lesújtó értékeléseket tartalmazó bizalmas diplomáciai táviratai a minap kiszivárogtak a brit sajtóhoz, diplomáciai válságot okozva a szoros szövetségesi viszonyt ápoló két ország között. Theresa May miniszterelnök elismerő szavakkal méltatta Sir Kim munkásságát, és mélységes sajnálkozásának adott hangot a nagykövet idő előtti távozása miatt.

  • Sir Kim Darroch. Fotó: AP
    Sir Kim Darroch. Fotó: AP

Darroch a lemondását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után kialakult helyzetben lehetetlenné vált munkájának folytatása, és a felelős eljárás az, ha átadja a helyét egy új nagykövetnek. Hozzátette: a diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülése után széles körű találgatás indult az ő pozíciójáról, további nagyköveti megbízatásának időtartamáról, és ő a lemondásáról hozott döntéssel véget akar vetni e találgatásoknak.

Darroch a táviratokban – amelyeket valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglaphoz – egyebek mellett azt írta, hogy Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Ház egyedülálló mértékben működésképtelenné vált, az amerikai kormányt késhegyig menő belvillongások jellemzik, és az elnök pályafutása dicstelen véget érhet. A kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint a távozó nagykövet valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes lesz.

Donald Trump a táviratok nyilvánosságra kerülése után azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, félnótásnak, igen ostoba fickónak, felfuvalkodott bolondnak nevezte a brit nagykövetet.

Trump kitért a brexittárgyalásokra is, azt írva: ő megmondta Theresa Maynek, hogyan kell egyezségre jutni az Európai Unióval, de May „a saját ostoba módján” intézte a tárgyalásokat, és kudarcot is vallott, az egész egy katasztrófa lett. Theresa May erre hivatalosan nem reagált, de a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájának elején külön nyilatkozatban méltatta a washingtoni brit nagykövetet, mélységesen sajnálatosnak nevezve Sir Kim távozását. A brit kormányfő szerint a jó minőségű kormányzáshoz elengedhetetlen, hogy a köztisztviselők teljes körű és őszintén megfogalmazott tanácsokkal láthassák el a kormányt.

Jeremy Hunt külügyminiszter – aki a Konzervatív Párt és a kormány éléről két hét múlva távozó Theresa May tisztségéért verseng hivatali elődjével, Boris Johnson volt brit külügyminiszterrel – tegnap délután kiadott hivatalos közleményében felháborodásának adott hangot a diplomáciai táviratok kiszivárogtatása miatt. Hunt – alig burkoltan visszautasítva az amerikai elnök által a brit nagykövettel szemben használt jelzőket – a közleményben hangsúlyozta, hogy valahányszor Washingtonban járt, mindig megragadta Sir Kim Darroch professzionalizmusa és intellektusa.

A kiszivárogtatás Jeremy Hunt és Boris Johnson kedd esti televíziós kampányvitájában is szóba került. Hunt egyértelműen kijelentette, hogy ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, Sir Kim Darroch marad a washingtoni brit nagykövet, Johnson azonban többszöri rákérdezés után sem volt hajlandó ugyanerre kötelezettséget vállalni.
A brit médiában idézett, meg nem nevezett kormányforrásokból származó és meg nem erősített, de egybehangzó értesülések szerint Darroch lemondásában döntő tényező volt, hogy Johnson – akit a miniszterelnök-választási versengés favoritjának tartanak – a tévévitában nem volt hajlandó egyértelműen kiállni mellette.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 255
szavazógép
2019-07-11: Világfigyelő - :

Ugyanazokat az értékeket támogatják és védik (Függetlenség napi fogadás)

Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.
2019-07-11: Világfigyelő - :

A cél a rákos betegségek megelőzése

A budapesti Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalakulásáról számolt be tegnap a franciaországi Lyonban a nemzeti onkológiai intézetek igazgatóinak éves tanácskozásán Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere.