Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eladósít a kormány

2019. július 11., csütörtök, Belföld

Másodszor vett fel hatalmas kölcsönt külföldről idén az állam. Kedden a pénzügyminisztérium kétmilliárd eurót kölcsönzött: 1,4 milliárd eurót 12 éves futamidőre, 600 millió eurót pedig 30 évre – tájékoztat a Ziarul Financiar nyomán a Maszol. A román államadósság jelenleg a GDP 35 százalékát teszi ki.

  • Fotó: Adevărul
    Fotó: Adevărul

Márciusban a szaktárca már felvett egy hárommilliárd eurós hitelt államkötvények kibocsátásával: 1,35 milliárd eurót 30 éves futamidőre, 500 millió eurót 15 évre és 1,15 milliárd eurót 7 évre. Ezzel idén a kormány csak a külföldi piacokról rekordösszegű hitellel terhelte meg az adófizetőket: ötmilliárd eurót kell visszafizetnünk a következő években. A kormány továbbra is függ a külföldi tőkétől a korábbi adósságok, illetve az egyre nagyobb méreteket öltő folyó fizetési mérleghiány, valamint a költségvetési hiány miatt. Tavaly a pénzügyminisztérium három alkalommal vett fel kölcsönt külföldről, a hitelek nagysága elérte a 3,75 milliárd eurót és az 1,2 milliárd dollárt.

Ráadásul a szaktárca a hazai pénzpiacról is hatalmas kölcsönöket vett fel: év elejétől július 9-ig 24,4 milliárd lejt, ami 60 százalékkal nagyobb összeggel terheli meg az adófizetőket a tervezettnél.


Megugrott a mérleghiány

Harminc százalékkal, 6,523 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első öt hónapban az egy évvel korábbihoz képest – közölte tegnap az országos statisztikai intézet. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,511 milliárd euróval haladta meg a tavalyit a január-május időszakban, és a behozatal továbbra is gyorsabb ütemben nő, mint a kivitel. Az import 8,3 százalékkal 35,862 milliárd euróra gyorsult, míg az export 4,4 százalékkal 29,339 milliárd euróra emelkedett. Tavaly egész évben 15,132 milliárd euró volt Románia külkereskedelmi mérleghiánya, 16,8 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Tavaly Románia 62,641 milliárd euró értékben exportált, az egész éves import értéke 75,596 milliárd euró volt.


Készül a költségvetés-kiigazítás

Július 31-én a kormány elé kerül a költségvetés-kiigazítás tervezete – nyilatkozta tegnap a pénzügyminiszter. Eugen Teodorovici leszögezte: biztosítják a pénzt a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetésére, illetve a beígért befektetésekre, ezek jelentik a prioritást, „a fennmaradó különbözet pedig eloszlik majd a minisztériumok között”. A kilátásba helyezett költségcsökkentésekkel kapcsolatban Teodorovici azt mondta, pénzügyminiszterként kötelessége megkövetelni, hogy a közpénzeket „a gazdaság növekedését elősegítő célokra fordítsák, ne olyan tevékenységekre költsék, amelyek nem indokoltak”. A költségvetési hiánycél a korábban megszabott 2,76 százalék marad.


Javítottak az előrejelzésen

A korábban közölt 3,3 százalékhoz képest 4 százalékra javította az Európai Bizottság a román gazdaság 2019-es növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az uniós végrehajtó szerv tegnap közzétett nyári prognózisában az inflációt is magasabbra becsülik, mint májusban: 4,2 százalékra számítanak a korábbi 3,6 százalékos becslés helyett. Az előrejelzést azért módosították, mert a román bruttó hazai termék az idei első negyedévben váratlanul gyors ütemben nőtt, elérte az 5 százalékot a tavalyi első negyedévhez mérten. A növekedés fő hajtóereje a fogyasztás volt, amely éves szinten 7 százalékkal bővült, miután az átlagbér két számjeggyel nőtt. A beruházások is nőttek, az építőipar ismét jól teljesített. A román kormány az idénre 5,5 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2019-07-11: Világfigyelő - :

Bajor beruházások érkeznek Magyarországra

Rövid távon 45 milliárd forint értékű beruházásra készülnek bajorországi vállalatok Magyarországon – jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki bajor cégek vezetőivel találkozott tegnap Münchenben. Szijjártó Péter tárgyalt Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfővel, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) korábbi vezetőjével, valamint találkozott Reinhardt Marx münchen-friesingi érsekkel, a Német Katolikus Püspöki Kar elnökével.
2019-07-11: Belföld - :

Iohannis az NLP jelöltje

Klaus Iohannis saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (NLP) jelöltjeként indul a novemberi elnökválasztáson. Ezt maga az államfő erősítette meg tegnapi sajtótájékoztatóján, miután tegnapelőtt a párt vezetőségével egyeztetett. Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette ellenzéki szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.