Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Iohannis az NLP jelöltje

2019. július 11., csütörtök, Belföld

Klaus Iohannis saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (NLP) jelöltjeként indul a novemberi elnökválasztáson. Ezt maga az államfő erősítette meg tegnapi sajtótájékoztatóján, miután tegnapelőtt a párt vezetőségével egyeztetett. Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette ellenzéki szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.

  • Fotó: Alba24
    Fotó: Alba24

Újabb éles támadást intézett viszont a szociálliberális kormánytöbbség ellen, felszólítva a kormányt, hogy a május 26-i népszavazás üzenetét és az európai bírálatokat figyelembe véve korrigálja az igazságügyi törvényeket. Az államfő az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) által kedden közzétett, Romániát elmarasztaló jelentéséről úgy vélekedett: roppant aggasztó, hogy Romániában nem javult a helyzet a jogállamiság terén, és erre továbbra is az európai intézményeknek kell figyelmeztetniük a bukaresti kormányt. Iohannis szerint a kormány rendre figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és a GRECO jelzéseit, miszerint az „úgynevezett igazságügyi reform” rossz irányba halad, és szembemegy azzal az egyértelmű népakarattal is, amelyet a május 26-i korrupcióellenes népszavazáson fejeztek ki a választók. Az elnök szerint nem elegendő, hogy az SZDP vezetését átvevő Viorica Dăncilă miniszterelnök – a népszavazáson kifejezett tilalomnak megfelelően – megígérte, hogy kormánya nem fogad el sürgősségi rendeletet a büntetőjog területén: Iohannis szerint a kormánynak kell kezdeményeznie azt a – parlamentben elfogadandó – törvénytervezetet, amely összhangba hozza az igazságügyi törvényeket a jogállamiság elveivel, az uniós elvárásokkal és a választók akaratával. Az államfő az EU vezető tisztségeinek elosztásáról elmondta: a legfontosabb tisztségeknél mellőzött keleti tagállamok azt az ígéretet kapták, hogy több elnökhelyettesi tisztséget kapnak majd a következő Európai Bizottságban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 184
szavazógép
2019-07-11: Belföld - :

Eladósít a kormány

Másodszor vett fel hatalmas kölcsönt külföldről idén az állam. Kedden a pénzügyminisztérium kétmilliárd eurót kölcsönzött: 1,4 milliárd eurót 12 éves futamidőre, 600 millió eurót pedig 30 évre – tájékoztat a Ziarul Financiar nyomán a Maszol. A román államadósság jelenleg a GDP 35 százalékát teszi ki.
2019-07-11: Belföld - :

Alkotmánymódosítás az elnökválasztás előtt

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) szerint az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni – tudatja a párt tegnapi közleménye, amely szerint az ezzel kapcsolatos népszavazás dátumát a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki.