Iohannis az NLP jelöltje

2019. július 11., csütörtök, Belföld

Klaus Iohannis saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (NLP) jelöltjeként indul a novemberi elnökválasztáson. Ezt maga az államfő erősítette meg tegnapi sajtótájékoztatóján, miután tegnapelőtt a párt vezetőségével egyeztetett. Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette ellenzéki szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.

  • Fotó: Alba24
    Fotó: Alba24

Újabb éles támadást intézett viszont a szociálliberális kormánytöbbség ellen, felszólítva a kormányt, hogy a május 26-i népszavazás üzenetét és az európai bírálatokat figyelembe véve korrigálja az igazságügyi törvényeket. Az államfő az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) által kedden közzétett, Romániát elmarasztaló jelentéséről úgy vélekedett: roppant aggasztó, hogy Romániában nem javult a helyzet a jogállamiság terén, és erre továbbra is az európai intézményeknek kell figyelmeztetniük a bukaresti kormányt. Iohannis szerint a kormány rendre figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és a GRECO jelzéseit, miszerint az „úgynevezett igazságügyi reform” rossz irányba halad, és szembemegy azzal az egyértelmű népakarattal is, amelyet a május 26-i korrupcióellenes népszavazáson fejeztek ki a választók. Az elnök szerint nem elegendő, hogy az SZDP vezetését átvevő Viorica Dăncilă miniszterelnök – a népszavazáson kifejezett tilalomnak megfelelően – megígérte, hogy kormánya nem fogad el sürgősségi rendeletet a büntetőjog területén: Iohannis szerint a kormánynak kell kezdeményeznie azt a – parlamentben elfogadandó – törvénytervezetet, amely összhangba hozza az igazságügyi törvényeket a jogállamiság elveivel, az uniós elvárásokkal és a választók akaratával. Az államfő az EU vezető tisztségeinek elosztásáról elmondta: a legfontosabb tisztségeknél mellőzött keleti tagállamok azt az ígéretet kapták, hogy több elnökhelyettesi tisztséget kapnak majd a következő Európai Bizottságban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1805
szavazógép
2019-07-11: Belföld - :

Eladósít a kormány

Másodszor vett fel hatalmas kölcsönt külföldről idén az állam. Kedden a pénzügyminisztérium kétmilliárd eurót kölcsönzött: 1,4 milliárd eurót 12 éves futamidőre, 600 millió eurót pedig 30 évre – tájékoztat a Ziarul Financiar nyomán a Maszol. A román államadósság jelenleg a GDP 35 százalékát teszi ki.
2019-07-11: Belföld - :

Alkotmánymódosítás az elnökválasztás előtt

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) szerint az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni – tudatja a párt tegnapi közleménye, amely szerint az ezzel kapcsolatos népszavazás dátumát a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki.