Alkotmánymódosítás az elnökválasztás előtt

2019. július 11., csütörtök, Belföld

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) szerint az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni – tudatja a párt tegnapi közleménye, amely szerint az ezzel kapcsolatos népszavazás dátumát a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki.

  • Fotó: Ziua de Cluj
    Fotó: Ziua de Cluj

A sietséget az SZDP a május 26-ai referendum eredményével indokolja: mivel a román állampolgárok „egyértelmű véleményt nyilvánítottak”, az államfő által megadott határidő – Klaus Iohannis az elnökválasztás első vagy második fordulóján szeretné az újabb népszavazást kiírni – „túl hosszú”. Az SZDP az államfőnek a GRECO-jelentéssel kapcsolatos megjegyzéseire reagálva leszögezi: a testület a márciusi jelentésébe foglalt ajánlásokat kéri számon, nincs köze a május 26-i referendumhoz, ahogyan azt az államfő állítja. Az SZDP szerint a GRECO-jelentés olyan következtetéseket és ajánlásokat tartalmaz, amelyek az igazságügyi rendszeren belül is éles vitákat váltottak ki: „Több bíró és ügyész is bírálja a jelentést, jelentős hibákra hívják fel a figyelmet, ugyanakkor a dokumentum bizonyos következtetései ellentmondanak az alkotmánybíróság határozatainak. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem ért egyet minden felvetéssel (...) Ilyen körülmények között a politikusoknak tartózkodniuk kell minden lépéstől mindaddig, amíg a bírák, ügyészek és szakértők közös álláspontra jutnak” – áll a közleményben, amelyben az SZDP leszögezi, hogy nem indítványoz semmiféle törvénymódosítást és nem szól bele a vitákba, amíg az érintett szakmai szervezetek képviselői konszenzusra nem jutnak. Végül arra is rámutatnak, hogy összesen 14 olyan európai országról van még tudomásuk – köztük van Franciaország, Németország és Hollandia is –, amelyek szintén nem hajtották végre a GRECO ajánlásait, így „Románia nem számít egyedülálló esetnek, ahogyan azt az elnök sugallja”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2019-07-11: Belföld - :

Iohannis az NLP jelöltje

Klaus Iohannis saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (NLP) jelöltjeként indul a novemberi elnökválasztáson. Ezt maga az államfő erősítette meg tegnapi sajtótájékoztatóján, miután tegnapelőtt a párt vezetőségével egyeztetett. Iohannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette ellenzéki szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.
2019-07-11: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYAR SZÜLŐK VÁLSÁGSTÁBJA. Óriási gond van Romániában a közoktatással, azon belül a magyar közoktatással – nyilatkozta Csíki Csenge, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke annak kapcsán, hogy a magyar diákok az elmúlt öt év legalacsonyabb eredményét érték el az érettségin.