Hírsaláta

2019. július 11., csütörtök, Belföld

MAGYAR SZÜLŐK VÁLSÁGSTÁBJA. Óriási gond van Romániában a közoktatással, azon belül a magyar közoktatással – nyilatkozta Csíki Csenge, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke annak kapcsán, hogy a magyar diákok az elmúlt öt év legalacsonyabb eredményét érték el az érettségin.

  • Fotó: EMNP
    Fotó: EMNP

Az átmenési arány 63,78 százalékos, és több olyan székelyföldi iskola is van, ahol senkinek nem sikerült az érettségije – mondta. Csíki Csenge szerint elsősorban a kis közösségek iskoláival van a gond, ezekkel kellene kezdeni valamit. A Magyar Szülők Szövetsége a következő napokban válságstábot hoz létre, és tárgyalóasztalhoz hívják a Magyar Középiskolások Szövetségét, a Magyar Pedagógusok Szövetségét, valamint az oktatási minisztériumon belül működő kisebbségi államtitkárság képviselőit is. (Kolozsvári Rádió)

ELÍTÉLTÉK A TENISZCSILLAGOT. Jogerősen 9 hónap és 10 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 72 éves Ilie Năstase egykori világelső teniszezőt ittas vezetés, biológiai mintavétel megtagadása és jogosítvány nélküli vezetés miatt. A bukaresti ítélőtábla ezzel fenntartotta a fővárosi első kerületi bíróság februárban hozott ítéletét. A volt teniszbajnokot 2018. május 25-én megbilincselve kísérték be a bukaresti törvényszéki orvostani intézethez, miután egy közúti ellenőrzés során – szemmel láthatóan részegen – megtagadta, hogy alkoholszondába fújjon, sőt, szidalmazni kezdte a rendőröket. Mi több, ugyanazon a napon újabb törvényszegést is elkövetett: miután elhagyta a Floreasca Kórházat, robogóra ült, noha néhány órával korábban bevonták a jogosítványát. Emiatt ismét bekísérték a rendőrségre és újabb eljárást indítottak ellene. (Agerpres)

ÜRESEK A FALUSI RENDELŐK. Egyre aggasztóbbak a háziorvoshiánnyal kapcsolatos adatok, s bizony igazuk lehet azoknak, akik úgy látják, hogy az összeomlás szélére került az egészségügyi alapellátás az országban. Sorina Pintea egészségügyi miniszer közlése szerint 2018-ban a szükségesnél 700-zal kevesebb háziorvos szerepelt a nyilvántartásban, és komoly gondok vannak az ágazat finanszírozásával is. Egy nemrégiben közölt felmérés azt mutatja, Romániában minden hatodik községben üresen áll a háziorvosi kabinet, ez pedig legalább háromezer falu lakosságát érinti. Ráadásul az elöregedés is veszélyezteti a szakmát (a miniszter által közölt szám nem tartalmazza azokat az orvosokat, akik rövidesen nyugdíjba vonulnak), a pályakezdők pedig nem találják vonzónak ezt a szakmát. 2018-tól amúgy megnövelték a családorvosok számára meghirdetett helyek számát, s ha minden jól megy, az új generáció gyakornoki éveinek lejárta után – azaz leghamarabb három év múlva – talán sikerül majd orvosolni a hiányt. Addig marad a vergődés. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2019-07-11: Belföld - :

Alkotmánymódosítás az elnökválasztás előtt

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) szerint az alkotmánymódosításra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni – tudatja a párt tegnapi közleménye, amely szerint az ezzel kapcsolatos népszavazás dátumát a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki.
2019-07-11: Belföld - :

Románia nehezíti a kapcsolatok javítását

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap, a román külügyminisztérium Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu keddi tárgyalásáról kiadott közleményére reagálva.