Hírsaláta

2007. május 31., csütörtök, Belföld

HIÁNYOS A JOGHARMONIZÁCIÓ. Figyelmeztető levelet kapott Románia az Európai Bizottságtól, mert nem módosított és alkalmazott a román jogrendszeren belül számos olyan európai uniós irányelvet, amelyre korábban az európai hatóságok felhívták a figyelmet — fejtette ki a külügyminisztérium európai ügyek főosztályának igazgatója, Adrian Ciocănea. A 156 nem teljesített európai uniós irányelv közül legtöbb a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumot érinti. A kormány úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra a figyelmeztetést — mondta Ciocănea. (Realitatea tévé)

NEM VÁLASZT SZÉKELYUDVARHELY. A Marosvásárhelyi Táblabíróság helyt adott az MPSZ folyamodványá­nak, melyben azt kérte, hogy függesszék fel a 391-es számú kormányhatározatot. A jogszabály időközi választások kiírását rendeli el Székelyudvarhelyen június 3-ra. Negyedszerre maradnak el az időközi választások Szé­kelyudvarhelyen, így önkormányzati testület nélkül marad a város a 2008-as általános választásokig. (Új Magyar Szó)

PLÁGIUM VAGY OSTOBA IRIGYSÉG? Az Aranypálma-díjas Cristian Mungiu filmrendező még ki sem örülhette magát igazán a nagy elismerés után, egy Mihu nevű író azt állította, hogy az ő forgatókönyvét plagizálta, amikor a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmet elkészítette, bár — írja a România liberă — az egyetlen közös pont a két történetben az, hogy mindkettő a kommunista Romániában történő abortuszról szól. Lám, az irigység még a legtisztább örömöt is el tudja rontani.

TOLVAJT FOGTAK CSÍKSOMLYÓN. Hétfőre virradóra 60 000 lejnyi hazai pénzt és valutát tulajdonított el egy eddig meg nem nevezett személy a csíksomlyói templom perselyeiből, tehát a hívek adományaiból. A tolvajt egy ferences szerzetes érte tetten, amint a pénzösszeggel távozni készült a templomból. A szerzetes azonnal értesítette a rendőrséget. A férfinál 33 624 lejt, 3 dollárt, 538 eurót, 578 500 forintot, valamint 1040 szlovák koronát találtak. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője közölte, amellett, hogy a férfi hátizsákja tömve volt pénzzel, bankjegyeket találtak fehérneműjében, zoknijában is. A tolvajt akár 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik. (Krónika)

VÁLTOZIK A KÜLTELEKADÓ. A legkisebb, illetve a legmagasabb összegről a helyi tanácsok döntenek. A szenátus elfogadta az adótörvény módosítására vonatkozó tervezetet, amely szerint a helyi tanácsok határoznak arról, hogy a kormány által megszabott együtthatóval módosítják-e vagy sem a kültelkekre kivetett adót. Az új adótörvény életbelépésével a kis- és közepes nagyságú városokban 2,3 százalékkal nőtt a kültelekadó, mivel a kormány által meghatározott együttható indokolatlanul magas volt. Ezért például háromtól öt hektárig terjedő területért idén 150, 170 lejjel több adót kellett fizetni akkor is, ha a föld parlagon hevert. (Mediafax)

DRÁGUL A VONATJEGY . Június 1-jétől hét százalékkal drágulnak a vasúti jegyek. Idén további két áremelésre lehet számítani, szeptemberben és decemberben. A Román Vasúttársaság árstratégiája szerint 2006 nyara és 2007 vége között hatvan százalékkal drágulnak a menetjegyek. (Realitatea TV)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2007-05-31: Közélet - Bogdán László:

Törvénymódosítások (Magasles)

A román igazságszolgáltatás feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a veszély, hogy a reformját fölöttébb hitetlenkedve és gyanakodva figyelő Európai Unió alkalmazza a kilátásba helyezett védzáradékot.
2007-05-31: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Referendum a szavazási rendszerről
Négy hónappal az államfői javaslat után tegnap a parlament együttes ülésén a képviselők és a szenátorok elfogadták, hogy referendumot írjanak ki az egyéni választókerületi szavazási rendszer bevezetéséről. A határozattervezet bő többbséggel, 240 igen és 20 nem (RMDSZ) szavazattal ment át. A februári javaslattételkor az államfő úgy vélekedett, hogy az új választási rendszer bevezetése az egyedüli módja a politikai osztály reformjának.