Mi, hol, mikor?

2019. július 30., kedd, Mi, hol, mikor?

Családi kapcsolatokról
Sepsiszentgyörgyön a városi stadionnal szembeni Orchidea étterem emeleti termében ma 17.30 órától Szabadon Shakespeare-ről címmel vezet beszélgetést dr. Nagy Attila. Meghívottja Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő. A beszélgetés témája: Lear – avagy a családi kapcsolatok jellege, értéke és törékenysége. A másfél órásra tervezett beszélgetés a Bertis cég támogatásával jön létre, a részvétel ingyenes.

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a Vártemplom új gyülekezeti termében  szerdán 18 órától bemutatják Péntek Róbert Bujdos-óra című verseskötetét. A könyvbemutatón a költő olvas fel verseiből, néhány vers megzenésített formában is elhangzik.

Kerékpáros kincskeresés
A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület augusztus 3–4-én szervezi az ötödik kerékpáros kincskeresést a Nemere Útján. A kincskeresésre korhatártól függetlenül várják azokat, akik szeretnek kerékpározni és szeretik a kihívásokat, kalandokat. Jelentkezni augusztus 1-jéig lehet a 0766 611 066-os telefonszámon vagy az office@zoldnap.info e-mail-címen. A helyek száma korlátozott. Amire szükség lesz: biztonságos és működőképes állapotban levő kerékpár, fényképezőgép (vagy fotózásra alkalmas telefon), kalandvágy, kreativitás, logikus gondolkodás, izolír, hálózsák. Javasolt a bukósisak viselése és napolaj használata. A szervezők egy térképpel, feladatleírással és kis nassolnivalóval indítják útnak a résztvevőket. Bővebben a zoldnap.info honlapon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, román felirattal; 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Rossz versek – magyar vígjáték, dráma, román felirattal; 18.45-től Pompon Klub – angol vígjáték, magyarul beszélő; 20.30-tól Kettős életek – francia romantikus vígjáték, dráma, román felirattal; 20.45-től Yesterday – angol zenés vígjáték, fantasy, magyarul beszélő.

Hitvilág
ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK. Július 31-én, szerdán 12 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-plébánia hittantermében, 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-plébánia kis hittantermében tartanak Mária rádiós önkéntestalálkozót.
MÉG LEHET JELENTKEZNI A CSIT-RE. Idén augusztus 13–17. között rendezik meg Csíksomlyón az ifjúsági találkozót. A találkozó mottója „Hívlak, jöjj, kövess engem…”, amely által a szervezők szeretnének segíteni minden résztvevőnek abban, hogy jobban megismerje önmagát, és azt, hogy mit jelent az ő számára Isten, hogyan szólít meg minket, és hogyan járhatunk vele együtt az élet minden kalandjában. Idén lehetőség lesz arra, hogy mozgássérültek is részt vegyenek a CSIT-en, akár kísérővel együtt. Jelentkezni augusztus 4-ig lehet. Bővebb információk a csit.fif.ma honlapon.

Képernyő
RTV3. Ma 11 órától magyar adás: Cine-Ma – Forgács Péter filmrendező. Forgács 40 év alatt több mint harminc filmet és installációt készített, legismertebb a Privát Magyarország díjnyertes sorozata, amely 1930-as, 40-es és 50-es években amatőrök által készített filmeken alapul. Nemrég Bukarestben vetítettek alkotásai közül. Házigazda: Kacsó Edith. * Egy kiállítás képei – Egy évszázad szelleme kísér végig minket, ha megtekintjük a Kovács Ádám magyarországi gyűjtő festményeiből rendezett kiállítást. A kolozsvári Szépművészeti Múzeumban és a Quad­ro Galériában kiállított több mint száz alkotás térségünk mai és egykori képzőművészei­től származik. Aki megnézi ezeket, igazi művészettörténeti utazáson vehet részt. * A Beszélgetések a függöny mögött című műsor második részében B. Nagy Veronika a szárhegyi írótábor résztvevői közül hívott meg 11 írót egy kissé szokatlannak tűnő helyszínre. Az irodalmi kánon eszközeiről, a szakmai díjak értékéről, a fiatalok jelentkezésének mikéntjéről és más, az irodalmi életet érintő kérdésekről szól a 25 perces riport.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségén július 22–29. között 781 esetet láttak el, 177 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel nyolc személyt fogadtak, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel tizenegy személy jelentkezett. 8 személy kereste fel a sürgősséget kullancscsípés miatt. A legtöbben, 219 személy belgyógyászati sürgősséggel jelentkezett, 70-en ideggyógyászati, 116-an ortopédiai gondokkal, 85 betegen sürgősségi sebészeti beavatkozást hajtottak végre. Szív- és érrendszeri panaszokkal 55-en, nőgyógyászatiakkal 52-en, pszichiátriaival 32-en jelentkeztek, 122 esetben gyermekgyógyászati panaszokkal keresték fel a sürgősséget. Ez idő alatt a kórházban 10 lány és 11 fiú jött a világra.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul tér 3. szám alatti Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. értesíti a lakosságot, hogy Sepsiszentgyörgyön az Akácos utcában javítási munkálatok miatt ma 8–13 óráig szünetel az ivóvízszolgáltatás.
ÁRAMSZÜNET. Papolcon az 1-es és 2-es transzformátorház körzetében, valamint Zágonban ma és csütörtökön 8.30–16 óráig korszerűsítési munkálatok miatt szünetel az áramszolgáltatás.
FEJLESZTŐFOGLALKOZÁS. A Gyulafehérvári Caritas játékos fejlesztőfoglalkozásra vár 9–12 éves gyermekeket a székhelyére (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 11. szám) ezen a héten is. A tevékenység péntekig naponta 10–14 óráig zajlik, a részvétel ingyenes. Érdeklődni, jelentkezni a 0735 735 173-as telefonon lehet.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irá­nyításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET augusztus 4-én 18 órától tartja Anna-napi bálját a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben. Telefon: 0723 727 279.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2019-07-30: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Munka és ünnep Kilyénben

A kettőt már csak azért sem lehet szétválasztani, mert így alakul ez nyáridőben az Olt menti, Sepsiszentgyörgyhöz tartozó településen. „Inkább falu vagyunk” – mondták a falunapra komótosan gyülekező helybeliek. „Tudja, ez úgy van, hogy mi sem tudunk meglenni a város nélkül, de az sem nélkülünk. Már nagyapáink is, a városbeliek is a piacról éltek, és ez ma is így van. Most abbahagytuk a takarást-aratást, és falunapra jöttünk.”
2019-07-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett halottunkat,
KOMÁN FERENCET
kívánsága szerint csendben eltemettük.
Nyugalmad legyen csendes, szíved szeretetét magunkba zártuk.
„A szeretet soha el nem fogy.”
A gyászoló család
4275/b