Hírsaláta

2007. július 12., csütörtök, Belföld

KILÉPETT AZ ELNÖKI VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGBÓL KIBÉDI KATALIN. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Krónikának elmondta: a túlterheltség miatt döntött úgy, hogy távozik a bizottságból. (Krónika)

SZEREPJÁTSZÓK. Traian Băsescu megígérte, hogy kihirdeti a nyugdíjtörvényt, még akkor is, ha egyszer visszaküldi a parlamentnek. Közben bizonyosságot akar szerezni, hogy a kormánynak valóban lesz pénze az emelt nyugdíjak kifizetésére. Levelet ír e kérdésben a miniszterelnöknek, minél hamarabb kap rá választ, annál hamarabb látja el kézjegyével az ominózus törvényt. Különben tegnap tíz órakor a Konzervatív Párt a nyugdíjasok képviselőivel együtt felhívást nyújtott be Băsescu elnöknek, amelyben azt kérik: ne használja fel a nyugdíjemelés kérdését újabb feszültségkeltésre a társadalomban. (NewsIn)

ELMEHETNEK A HAJSZÁM GYEREKEI. A bukaresti törvényszék határozata értelmében Omar Hajszám hét gyermeke elhagyhatja az országot, és Szíriában töltheti nagyszüleinél a nyári vakációt. (Ziua)

HA EGY ÜGYET EL AKARSZ TEMETNI, HOZZ LÉTRE BIZOTTSÁGOT. Eredménytelennek bizonyultak az elmúlt ülésszakban a parlamenti különbizottságok: a törcsvári kastély törvényes visszaszolgáltatását, a Román Hírszerző Szolgálat telefonlehallgatásait vagy a Ceauşescu bankszámláit vizsgáló munkacsoportok. A madárinfluenza által okozott veszteségek felmérésére tavaly júniusban létrehozott bizottság ugyancsak eredménytelenül dolgozott, a jelentést nem mutatták be a képviselőháznak, miután a honatyák úgy értékelték, a madárinfluenza megszűnését követően már nem szükséges elkészíteni a beszámolót. A vizsgálóbizottságok közül egyedül a Traian Băsescu államfő alkotmányellenes cselekedeteit vizsgáló végzett kielégítő munkát. (Realitatea TV)

KISEBB AZ INFLÁCIÓ. Júniusban az infláció mértéke 0,14 százalékkal csökkent ― jelentette az Országos Statisztikai Hivatal.

KÁRPÓTLÁST KAP PATRICIU. Törvénytelenül hallgatta le a Román Hírszerző Szolgálat Dinu Patriciu telefonbeszélgetéseit ― döntött a bukaresti törvényszék. A hírszerzés emiatt köteles 50 000 lej kártérítést fizetni az üzletembernek. A döntés indoklásában az áll, hogy a lehallgatásokat az 1991/51-es, nemzetbiztonságról szóló törvény értelmében végezték; az állampolgárok hatóságok által titokban történő lehallgatását megengedő jogszabályt az Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) több ízben is elítélte amiatt, hogy nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. A CEDO szerint ilyen lehallgatásokat csak kivételes esetben, a demokratikus intézmények védelmében lehet eszközölni. Dinu Patriciu a Rompetrol-csoport elnöke; jelenleg több gazdasági bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás van folyamatban ellene. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1177
szavazógép
2007-07-12: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Válaszolnak Băsescunak
Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök felkérte a pénzügyi, illetve a munkaügyi minisztert, elemezzék Traian Băsescu államfő levelét a nyugdíjak emelésére szükséges pénzforrások kapcsán, és készítsék elő a a kormány válaszát.
2007-07-12: Világfigyelő - x:

Kiszorították a Fideszt a népszavazásból?

Amíg Pokorni Zoltán a három, korábban jóváhagyott, lejárt határidejű fideszes népszavazási kérdés személyes átadásával bajlódott, egy magánszemély e-mailen, pontban a lejárt határidő utáni percben ellenkező tartalmú kérdéseket adott be az Országos Választási Bizottsághoz. Ha a testület jövő szerdán az ellenkérdéseknek adja meg az elsőbbséget, a Fidesz nem népszavaztathat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében.