Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Perzsa-öbölbeli biztonsági kezdeményezésA brit kormány csatlakozik

2019. augusztus 6., kedd, Világfigyelő

A brit kormány bejelentette, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez a kereskedelmi hajók védelmére a Perzsa-öbölben, hogy biztonságosan haladhassanak át a Hormuzi-szoroson, ahol Irán az elmúlt időszakban több hajót is lefoglalt vagy feltartóztatott.

  • A Montrose. Fotó: Mick Storey / MOD
    A Montrose. Fotó: Mick Storey / MOD

Az iráni Forradalmi Gárda júliusban egy brit lobogó alatt közlekedő hajót is lefoglalt, a Stena Impero tanker azóta is iráni kézen van. Az iszlám köztársaság azzal indokolta a lépést, hogy a brit tartályhajó megszegte a nemzetközi tengerhajózási szabályokat, Nagy-Britannia azonban visszautasította az erről szóló vádakat. Július elején a brit tengerészgyalogság foglalt le egy iráni tankert Gibraltárnál, mert a gyanú szerint a szíriai rezsim elleni európai uniós szankciókat megsértve nyersolajat szállított a harcok dúlta országba.

Ben Wallace brit védelmi miniszter tegnap hangsúlyozta, eltökéltek a brit lobogó alatt közlekedő hajók megvédésében a jogtalan fenyegetésektől, ezért csatlakoznak az amerikai kezdeményezéshez a Perzsa-öbölben. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokkal és más partnerekkel sikerül megoldást találni a Hormuzi-szorosban kialakult helyzetre.

A brit királyi tengerészetnek jelenleg két hajója is szolgálatot teljesít a térségben, a Duncan romboló és a Montrose fregatt feladata segíteni a brit kereskedelmi hajókat a szoroson való biztonságos átkelésben. Eddig 47 hajót kísértek át.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Irán többé nem tűri a tengerjog megsértését a Hormuzi-szorosban. Kilátásba helyezte, hogy minden exporttevékenységet blokkolni fog a szorosban, amelyen évente 500 milliárd értékű áru halad át – köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka –, amennyiben az Egyesült Államok partnerekre talál az iráni olaj importálásának tiltásáról szóló politikájában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-08-06: Világfigyelő - :

Elítélni a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget (Amerikai merényletek)

A nemzetnek egyhangúlag el kell ítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget – hangsúlyozta tegnap Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra. Az elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében hangsúlyozta, ezekre az ideológiákra csapást kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában.
2019-08-06: Világfigyelő - :

Autóba rejtett pokolgép robbant Kairóban

Tegnapra virradóra erőteljes robbanás rázta meg Kairó belvárosát. Az eset a Nílus-rakparton, az egyiptomi onkológiai intézet előtt történt. Egy forgalommal szemben haladó autó összeütközött három másikkal, az ütközés pedig nagy erejű robbanást váltott ki.