Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Perzsa-öbölbeli biztonsági kezdeményezésA brit kormány csatlakozik

2019. augusztus 6., kedd, Világfigyelő

A brit kormány bejelentette, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez a kereskedelmi hajók védelmére a Perzsa-öbölben, hogy biztonságosan haladhassanak át a Hormuzi-szoroson, ahol Irán az elmúlt időszakban több hajót is lefoglalt vagy feltartóztatott.

  • A Montrose. Fotó: Mick Storey / MOD
    A Montrose. Fotó: Mick Storey / MOD

Az iráni Forradalmi Gárda júliusban egy brit lobogó alatt közlekedő hajót is lefoglalt, a Stena Impero tanker azóta is iráni kézen van. Az iszlám köztársaság azzal indokolta a lépést, hogy a brit tartályhajó megszegte a nemzetközi tengerhajózási szabályokat, Nagy-Britannia azonban visszautasította az erről szóló vádakat. Július elején a brit tengerészgyalogság foglalt le egy iráni tankert Gibraltárnál, mert a gyanú szerint a szíriai rezsim elleni európai uniós szankciókat megsértve nyersolajat szállított a harcok dúlta országba.

Ben Wallace brit védelmi miniszter tegnap hangsúlyozta, eltökéltek a brit lobogó alatt közlekedő hajók megvédésében a jogtalan fenyegetésektől, ezért csatlakoznak az amerikai kezdeményezéshez a Perzsa-öbölben. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokkal és más partnerekkel sikerül megoldást találni a Hormuzi-szorosban kialakult helyzetre.

A brit királyi tengerészetnek jelenleg két hajója is szolgálatot teljesít a térségben, a Duncan romboló és a Montrose fregatt feladata segíteni a brit kereskedelmi hajókat a szoroson való biztonságos átkelésben. Eddig 47 hajót kísértek át.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Irán többé nem tűri a tengerjog megsértését a Hormuzi-szorosban. Kilátásba helyezte, hogy minden exporttevékenységet blokkolni fog a szorosban, amelyen évente 500 milliárd értékű áru halad át – köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka –, amennyiben az Egyesült Államok partnerekre talál az iráni olaj importálásának tiltásáról szóló politikájában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1111
szavazógép
2019-08-06: Világfigyelő - :

Elítélni a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget (Amerikai merényletek)

A nemzetnek egyhangúlag el kell ítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget – hangsúlyozta tegnap Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra. Az elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében hangsúlyozta, ezekre az ideológiákra csapást kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában.
2019-08-06: Világfigyelő - :

Autóba rejtett pokolgép robbant Kairóban

Tegnapra virradóra erőteljes robbanás rázta meg Kairó belvárosát. Az eset a Nílus-rakparton, az egyiptomi onkológiai intézet előtt történt. Egy forgalommal szemben haladó autó összeütközött három másikkal, az ütközés pedig nagy erejű robbanást váltott ki.