Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Autóba rejtett pokolgép robbant Kairóban

2019. augusztus 6., kedd, Világfigyelő

Tegnapra virradóra erőteljes robbanás rázta meg Kairó belvárosát. Az eset a Nílus-rakparton, az egyiptomi onkológiai intézet előtt történt. Egy forgalommal szemben haladó autó összeütközött három másikkal, az ütközés pedig nagy erejű robbanást váltott ki.

  • A kiégett gépkocsik. Fotó: ABC News
    A kiégett gépkocsik. Fotó: ABC News

A belügyminisztérium közölte: az előzetes vizsgálatok szerint az autóban robbanószerek voltak elhelyezve, amelyek az ütközés következtében robbantak fel. A tárca hozzátette továbbá: úgy vélik, hogy az autót terrorcselekmény elkövetésére szállították a helyszínre, a járművet a Haszm helyi militáns csoport szerelte fel robbanóanyagokkal. A hatóságok közölték, a robbantásban húsz ember vesztette életét és további 47-en megsérültek.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök terrortámadásnak minősítette az esetet. A detonáció kárt okozott az onkológiai intézet épületében is, a tűz miatt ki kellett üríteni az egészségügyi létesítmény egy részét.

A Haszm, amelyet a Muszlim Testvériség katonai szárnyának tartanak, a szervezet ifjúsági tagozatából nőtt ki, és az Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök elleni 2013-as, erőszakkal feloszlatott ülősztrájkok idején lépett színre.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi katonai puccsal 2013-ban eltávolította Mohamed Murszi demokratikusan megválasztott iszlamista elnököt az ország éléről, és átvette a helyét. Hónapokkal Murszi hatalmának megdöntése után az egyiptomi hatóságok terrorista szervezetnek nyilvánították az elnök mögött álló Muszlim Testvériséget, tagjainak és híveinek ezreit gyűjtötték be az iszlamista csoport ellen valaha végrehajtott legkeményebb leszámolásban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 643
szavazógép
2019-08-06: Világfigyelő - :

A brit kormány csatlakozik (Perzsa-öbölbeli biztonsági kezdeményezés)

A brit kormány bejelentette, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez a kereskedelmi hajók védelmére a Perzsa-öbölben, hogy biztonságosan haladhassanak át a Hormuzi-szoroson, ahol Irán az elmúlt időszakban több hajót is lefoglalt vagy feltartóztatott.
2019-08-06: Világfigyelő - :

Afrikai menekültek csónakkal keltek át a tengeren

Önerőből kelt át egy motoros csónakkal a tengeren és az olaszországi Lampedusa szigetére érkezett egy afrikai migránscsoport tegnap. Negyvennyolcan érkeztek meg, több társuk a tengerbe veszett.