Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi van a gyógyszeres dobozban?

2019. augusztus 8., csütörtök, Közélet

Fél éve érvényben van Romániában is az az uniós előírás, miszerint a gyógyszerek kiadásakor ellenőrizni kell minden egyes doboz eredetiségét, ám az illetékes országos hatóság vezetője csak a napokban figyelt fel arra, hogy ezt a jogszabályt a patikák fele sem tartja be, és ötvenezertől százezer lejig terjedő büntetéssel fenyegetőzik. Háromszéken is hasonló a helyzet, de ezért nem a gyógyszerészek a hibásak, hanem a bürokratikus rendszer és a gyógyszerbeolvasó működésének akadozása – véli Szabó Péter, a megyei gyógyszerészkamara elnöke.

  • Fölösleges terhet róttak a patikákra. Albert Levente felvétele
    Fölösleges terhet róttak a patikákra. Albert Levente felvétele

Lapunk érdeklődésére a főgyógyszerész elmondta, a gyógyszerek eredetiségét egy számítógépes programmal ellenőrzik, beolvasáskor a megjelenő kód eljut egy központi szerverhez, onnan visszaérkezik a jelzés, hogy a készítmény eredeti-e vagy sem. Ez mind időbe telik, olykor pedig tévesen riaszt, olyankor félre kell tenni az érintett dobozt és meg kell próbálni a beolvasást egy másikkal – mondotta. Szabó Péter szerint mindez fölösleges, mert a patikák csak többszörösen bevizsgált gyógyszert forgalmaznak, akár az áru bevételekor is ellenőrzik a szállítmányt, de az előírás mégis arra kötelezi őket, hogy a kiadáskor is megtegyék ugyanezt.

Példaként felhozta, ha egy betegnek háromféle gyógyszert kell kiadni és mindenikből három-három dobozzal, akkor kilenc ellenőrzési műveletet kell elvégezni, ami a recept beolvasásával együtt elég sok időbe telik még akkor is, ha éppen jól működik a rendszer. A patikus nem érti, hogy a többlépcsős ellenőrzési folyamat után miért van szükség erre az ellenőrzésre a gyógyszerlánc végén is. Azt is furcsállja, hogy míg a gyógyszerek esetében kötelező alkalmazni ezt az előírást, a vitaminokra és a táplálékkiegészítőkre nem vonatkozik a szabály.

A hatvanöt háromszéki gyógyszertárnak nagyjából fele használja a gyógyszerazonosítót, aminek egyik oka, hogy bonyolult a regisztrálás a rendszerbe, sokféle adatot kell eljuttatni az országos gyógyszerbiztonsági szervezethez (OSMR) és az adott patikával együttműködő informatikai céghez, aki pedig mindezt megtette, azért bosszankodik, hogy a beolvasás, éppúgy, mint a receptek esetében, nem működik olajozottan – állítja Szabó Péter.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1891
szavazógép
2019-08-08: Közélet - Iochom István:

Felejtsd el a mobilod! (Ifjúsági tábor Szörcsén)

A Háromszéki Népfőiskola Egyesület által Felejtsd el a mobilod! mottóval Szörcsén szervezett tábor hétfőn kezdődött és pénteken ér véget. A szörcsei parókián és udvarán zajló rendezvényen huszonhárom 1418 év közötti szörcsei, lemhényi, kézdivásárhelyi, kézdiszentléleki és berecki fiatal vesz részt.  
2019-08-08: Belföld - :

Elkezdődött a 15. EMI-tábor

Tegnap délben Hazánkért rendületlenül mottóval megnyitották a 15. EMI-tábort a Gyergyószentmiklós melletti 4-es kemping területén.