Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrán nyelvtörvényOmbudsmant keresnek

2019. augusztus 9., péntek, Világfigyelő

Az ukrán parlament emberi jogi biztosának titkársága kiírta a pályázatot az államnyelv védelméért felelős ombudsman tisztségére, amire a sokat vitatott nyelvtörvény kötelezi a hivatalt. A tisztségre augusztus 30-ig lehet pályázni, az elbírálás szeptember 4-én lesz.

  • Forrás: Kárpátinfo.net
    Forrás: Kárpátinfo.net

A törvény értelmében a megbízott feladata az ukrán mint államnyelv, illetve az állampolgárok azon jogának védelme, hogy a közszférában minden információt és szolgáltatást megkapjanak ukrán nyelven Ukrajna egész területén, valamint elháruljanak az államnyelv használatának akadályai és korlátozásai.

A tisztségre pályázókkal szemben követelmény, hogy legalább 35 évesek, felsőfokú végzettségűek legyenek, beszéljenek ukránul és angolul, és rendelkezzenek jogvédő vagy az államnyelv védelme terén szerzett tapasztalattal.

A biztost a kormány nevezi ki és váltja le. Megbízatása öt évre szól, és a tisztséget legfeljebb kétszer töltheti be egymás után. Nem rendelkezhet képviselői megbízatással, nem vehet részt más fizetett vagy vállalkozói tevékenységben – kivéve az oktatási, tudományos vagy művészeti tevékenységet, az orvosi, sportoktatói vagy bírói gyakorlatot –, valamint nem lehet egy vállalkozás irányító vagy felügyelő testületének és politikai pártnak a tagja sem.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el a parlament, és Petro Porosenko leköszönő államfő május 15-én alá is írta. (Zelenszkij május 20-án tette le a hivatali esküt.)

A jogszabály ellen hevesen tiltakoztak főként Moszkva-párti parlamenti képviselők, akik az alkotmánybírósághoz fordultak a jogszabály felülvizsgálatáért. Tiltakoztak ellene a kárpátaljai magyar szervezetek is, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Ezenfelül az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért még jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Zelenszkij még áprilisban, a törvény parlament általi megszavazásakor ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt abból a szempontból, hogy tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 645
szavazógép
2019-08-09: Közélet - :

Korszerűsítik a belvárosi hidat

Felújítaná Sepsiszentgyörgy önkormányzata az Erzsébet park fölötti hidat. Állapotát követik, és bár egyelőre nem veszélyes, alsó része mindenképp javításra szorul.
2019-08-09: Világfigyelő - :

Orbán Viktor a harmadik (Cseh felmérés)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egyike annak a tizenegy külföldi politikusnak, illetve közéleti személyiségnek, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a cseh közvélemény – derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét tegnap hozta nyilvánosságra a prágai STEM közvélemény-kutató intézet.