Cseh felmérésOrbán Viktor a harmadik

2019. augusztus 9., péntek, Világfigyelő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egyike annak a tizenegy külföldi politikusnak, illetve közéleti személyiségnek, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a cseh közvélemény – derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét tegnap hozta nyilvánosságra a prágai STEM közvélemény-kutató intézet.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A júniusban készített országos felmérés szerint a külföldi személyiségek közül a csehek a június közepén hivatalba lépett  Zuzana Čaputová szlovák államfő személyiségét és tevékenységét értékelik a legjobban. Őt Ferenc pápa és Orbán Viktor magyar miniszterelnök követi.

Čaputová személyiségét és munkáját a megkérdezettek 71 százaléka, Ferenc pápáét 63 százaléka, míg Orbánét 48 százaléka értékelte pozitívan. (A STEM három éve készített hasonló felmérésén Orbán Viktor a hatodik volt.)

A mostani listán az első három helyezett után Theresa May volt brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök következik a sorban 47, 40, illetve 36 százalékos pozitív értékeléssel. Következik Jarosław Kaczyński  volt lengyel kormányfő (35 százalék), Angela Merkel német kancellár (25), Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke (24), Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (24) és Hszi Csin-ping kínai elnök (18).

Az egyes politikusok, illetve közéleti személyiségek közül Zuzana Čaputová tevékenységét a megkérdezettek 14 százaléka értékelte rossznak, Ferenc pápáét 27, Orbán Viktorét pedig 29 százalék. A lista többi szereplője ennél jóval kedvezőtlenebb értékelést kapott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 539
szavazógép
2019-08-09: Világfigyelő - :

Ombudsmant keresnek (Ukrán nyelvtörvény)

Az ukrán parlament emberi jogi biztosának titkársága kiírta a pályázatot az államnyelv védelméért felelős ombudsman tisztségére, amire a sokat vitatott nyelvtörvény kötelezi a hivatalt. A tisztségre augusztus 30-ig lehet pályázni, az elbírálás szeptember 4-én lesz.
2019-08-09: Világfigyelő - :

Az ukrán elnök Törökországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétnapos hivatalos látogatást tett Törökországban. Szerdán megnyitotta Ankarában a Krími Tatárok Kulturális és Szolidaritási Egyesületének új székházát, valamint tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Tegnap török–ukrán üzleti fórumon vett részt, majd találkozott Isztambulban a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.