Az ukrán elnök Törökországban

2019. augusztus 9., péntek, Világfigyelő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétnapos hivatalos látogatást tett Törökországban. Szerdán megnyitotta Ankarában a Krími Tatárok Kulturális és Szolidaritási Egyesületének új székházát, valamint tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Tegnap török–ukrán üzleti fórumon vett részt, majd találkozott Isztambulban a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.

  • Volodimir Zelenszkij I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkánál. Fotó: korrespondent.net
    Volodimir Zelenszkij I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkánál. Fotó: korrespondent.net

Petro Porosenko volt ukrán elnök tavaly áprilisban azzal a kéréssel fordult I. Bartolomaioszhoz, hogy nyilvánítsa autokefál, azaz önálló nemzeti egyházzá az egyesített ukrán ortodox egyházat. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka idén január 6-án adta át a tomoszt, azaz az autokefál státust kimondó iratot az új ukrán ortodox egyház fejének. Ezt azután tette meg, hogy az ukrán ortodox egyház függetlenedni kívánó része tavaly december közepén úgynevezett egyházegyesítő gyűlést tartott, amelyen új vezetőt választott Epifanyij metropolita személyében.

I. Bartolomaiosz virágokkal fogadta Zelenszkijt. A megbeszélést követő sajtótájékoztatójukon Zelenszkij azt mondta: azért jött, hogy megismerkedjen a pátriárkával. Nyomatékosította egyúttal, hogy a kormánynak nem lenne szabad beleavatkoznia vallási kérdésekbe. Személy szerint ő bármikor kész kiállni az egyház függetlenségének védelmében – hangoztatta. I. Bartolomaiosz arról beszélt, hogy a jövőre vonatkozó terveket együtt fogják kivitelezni. A pátriárka ugyanakkor Ukrajna területi integritásának jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Törökország nem fogja elismerni a Krím félsziget illegitim orosz bekebelezését – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan az ukrán elnökkel folytatott találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Megerősítve eddigi álláspontját, Erdogan leszögezte: Törökország számára ezentúl is prioritás a krími tatárok jelenlétének, identitásának, kultúrájának védelme, valamint a szabadságjogaik biztosítása történelmi szülőhazájukban. Zelenszkij megköszönte a török elnöknek, hogy Ankara álláspontja változatlan Ukrajna területi integritását illetően. A két vezető kiemelten foglalkozott az országaik gazdasági kapcsolatait érintő kérdésekkel, beleértve a tervezett szabadkereskedelmi megállapodást. Zelenszkij jelképesen meg is hívta a török üzletembereket Ukrajnába. Mint fogalmazott: személye a garancia, hogy nyugodtan dolgozhatnak ott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 541
szavazógép
2019-08-09: Világfigyelő - :

Orbán Viktor a harmadik (Cseh felmérés)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egyike annak a tizenegy külföldi politikusnak, illetve közéleti személyiségnek, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a cseh közvélemény – derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét tegnap hozta nyilvánosságra a prágai STEM közvélemény-kutató intézet.
2019-08-09: Világfigyelő - :

Moszkva belügynek tekinti (Kirgiz válság)

Moszkva Kirgizisztán belügyének tekinti az Almazbek Atambajev volt elnök letartóztatási kísérlete után kirobbant belpolitikai válságot – jelentette ki tegnap Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Rámutatott: korábban hasonló értelmű nyilatkozatot tett a biskeki orosz nagykövetség is. A diplomáciai képviselet egyúttal azt tanácsolta az orosz állampolgároknak, hogy kerüljék el a különleges egységek műveleti területét, valamint azokat a helyeket, ahol gyűléseket vagy tömegmegmozdulásokat tartanak.