Kirgiz válságMoszkva belügynek tekinti

2019. augusztus 9., péntek, Világfigyelő

Moszkva Kirgizisztán belügyének tekinti az Almazbek Atambajev volt elnök letartóztatási kísérlete után kirobbant belpolitikai válságot – jelentette ki tegnap Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Rámutatott: korábban hasonló értelmű nyilatkozatot tett a biskeki orosz nagykövetség is. A diplomáciai képviselet egyúttal azt tanácsolta az orosz állampolgároknak, hogy kerüljék el a különleges egységek műveleti területét, valamint azokat a helyeket, ahol gyűléseket vagy tömegmegmozdulásokat tartanak.

  • Forrás: elgezit.kg
    Forrás: elgezit.kg

A szóvivő józanságot és felelősségteljes magatartás kért Kirgizisztántól. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök menedéket kért volna Oroszországtól.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója önmérsékletre szólította a kirgizisztáni konfliktusban szemben álló feleket. Mint mondta, a válság veszélyes határhoz érkezett.

Szerdán a kirgiz rendőrség kommandósai sikertelen kísérletet tettek a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt Atambajev volt elnök letartóztatására. Az incidens során egy rendőr életét vesztette, sokan megsebesültek. Tegnap rendkívüli ülésre hívták össze a parlamentet a kiéleződött helyzet miatt, a volt államfő hívei pedig tüntetésre készültek.

Atambajev júliusban Moszk­vában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek hivatala azonban ezt követően Szoorombaj Dzsejenbekov jelenlegi kirgiz államfőt támogató nyilatkozatot tett közzé.

Az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet köztársaságban 2005-ben és 2010-ben a politikai konfliktusok erőszakos lázongásba torkolltak. Az országban orosz katonai támaszpont működik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 540
szavazógép
2019-08-09: Világfigyelő - :

Az ukrán elnök Törökországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétnapos hivatalos látogatást tett Törökországban. Szerdán megnyitotta Ankarában a Krími Tatárok Kulturális és Szolidaritási Egyesületének új székházát, valamint tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Tegnap török–ukrán üzleti fórumon vett részt, majd találkozott Isztambulban a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.
2019-08-09: Belföld - :

Intézkedéseket ígér az államtitkár (Kielemezték a segélyhívó rendszert)

A kivételesen erre a célra felállított minisztériumközi bizottság által összeállított, a 112-es egységes segélyhívó rendszerre vonatozó – a kormányfő elé terjesztett – jelentés tizennégy rövid, közép- és hosszú távon életbe ültetendő intézkedést fogalmaz meg – közölte Raed Arafat államtitkár, a tárcaközi testület vezetője. A caracali ügy kapcsán kijelentette, hogy a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását helyesen végezték el. Az államtitkár továbbá úgy vélte, a rendszer ugyan nem tökéletes, javítani kell, de mindenképp eredményesnek tekinthető.