Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kilőhetnek két medvét

2019. augusztus 9., péntek, Belföld

A környezetvédelmi minisztérium tegnap engedélyezte két, Hargita megyei településeken jelentős károkat okozó medve kilövését. Az egyik állat Csíkpálfalván garázdálkodott, míg a másik Csíkszentmártonban. Az engedélyek kikérésével párhuzamosan a Szent Anna-tó környékéről sikerült elköltöztetni egy kétbocsos anyamedvét.

  • Forrás: dehir.hu
    Forrás: dehir.hu

A jóváhagyásokról Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója számolt be az Agerpres hírügynökségnek. Elmondása szerint Csíkpálfalván az állat már több rendben okozott kárt, legutóbb a hét elején pusztított el öt juhot egy gazdaságban. Hadnagy Lehel, a helyi vadászegyesület vezetője szerint a vadőrök követik és kilövik az állatot. Domokos László egy másik medvéről is hírt adott, amely Csíkszentmártonban lovat és több szarvasmarhát pusztított el. A nagyvadat ebben az esetben is megfigyelik, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, ugyanarról az állatról van szó, amely a károkat okozta. Az ügynökség vezetője emellett elmondta, hogy a Szent Anna-tó környékéről elköltöztettek egy kétbocsos anyamedvét, és folyamatban van egy hárombocsos medve elköltöztetése is.

Az ügynökség nyilvántartása szerint Hargita megyében év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak, a többit vaddisznók, farkasok és hódok. Domokos László szerint a medvék által okozott károk nagyságrendileg megfelelnek a múlt évben jegyzeteknek.

Mint ismert, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nagyjából három hete jelentette be, hogy 140 egyed kilövését engedélyezte a beavatkozási kvóta keretében az általa vezetett szaktárca, mert egyre több medvetámadás történik. A miniszter ugyanakkor elmondta, utasította a környezetőrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-08-09: Belföld - :

Intézkedéseket ígér az államtitkár (Kielemezték a segélyhívó rendszert)

A kivételesen erre a célra felállított minisztériumközi bizottság által összeállított, a 112-es egységes segélyhívó rendszerre vonatozó – a kormányfő elé terjesztett – jelentés tizennégy rövid, közép- és hosszú távon életbe ültetendő intézkedést fogalmaz meg – közölte Raed Arafat államtitkár, a tárcaközi testület vezetője. A caracali ügy kapcsán kijelentette, hogy a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását helyesen végezték el. Az államtitkár továbbá úgy vélte, a rendszer ugyan nem tökéletes, javítani kell, de mindenképp eredményesnek tekinthető.
2019-08-09: Belföld - :

Szobor Budapest megszállójának

Kolozsváron Gabriel Leș védelmi miniszter jelenlétében leleplezték szerdán a Budapestet száz éve megszálló román tábornok, Gheorghe Mărdărescu egész alakos köztéri szobrát. Az eseményről a Făclia kolozsvári napilap számolt be tegnapi számában.